ASSALAMUALAIKUM semua
ok hari ni nak share egg tart yg disediakan oleh anak2 dara saya utk iftar semalam (6/8/12)
crust tu di ambil dr recipe FRUIT TART .
kalau nak buat kecik2 camni..memang ler sngt2 x suka..malasss jer kan.tp my gals ade..so kita buat kerahan tenaga...hehehehe..hasilnya..mmg sedap mmg rapuh...mmg terbaik arr...memang pun ayat puji diri sendiri kekekekekek...
nway jom telek recipe pada sesape yg nak cuba
EGG TART / tart telur
recipe : sasharahmat
bahan2
2 1/2 cwn tepung
125gm mentega - suhu bilik
1 biji telur
1/3 cwn gula icing
sedikit esen vanila
cara2
pukul mentega hingga berkrim & masukkan telur pukul sekejap masukkan sedikit esen vanila & icing sugar,
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yg x melekat pd mangkuk adunan / jari...jika masih lembut boleh tmbhkan sedikit tepung.
ambil sedikit, buat doh kecil dan tekankan pada acuan untuk mini tart. ratakan permukaan dgn menggunakan pisau kecil kemudian, cucukkan permukaan tart dgn garfu.
bakar pd suhu 180'c selama 10 ke 12 minit atau hingga kekuningan.
bahan filling / egg custard
bahan2
3 telur
100 ml susu sejat
1 1/2 sdB tepung jagung
sedikit esen vanilla
1/2 cawan susu castor
cara2
pukul perlahan2 telur dan gula
masukkan esen vanila
satukan tpg jagung bersama susu sejat - kacau hingga tepung larut
kemudian masukkan larutan susu ke dlm telur tadi,
kacau perlahan2 (utk mengelakkan bnyk buih / udara terjadi)
tapis dan tuangkan pada shell tart tadi
bakar pd suhu 180'c selama 12minit atau hingga kekuningan.
HAPPY BAKING!!!
No comments:
Post a Comment