assalamualaikum semua
another traditional kuih
basicly sama jer macam recipe yg sy pernah sharekan dulu..recipe dari mama jay. recipe tu bole refer di SINI, cuma kelainan qty bahannya sahaja..memang worth trying yea.
tapi kali ni saya gunakan recipe yang dishare ole fb fren saya, MASTURA IBRAHIM aka CIK RA
terimakasih pada tuan pny recipe jg tq cik ra, kerana sudi share recipe kuih pu3 ayu ni.
PUTERI AYU
sumber : CIK RA
Bahan A
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B
3 cwn tepung gandum(ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cwn gula pasir
4 biji telur gred A
2 cwn santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan - sy gunakan 3 warna pilihan dan perisa pandan
Cara2
1.Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna pilihan,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
another traditional kuih
basicly sama jer macam recipe yg sy pernah sharekan dulu..recipe dari mama jay. recipe tu bole refer di SINI, cuma kelainan qty bahannya sahaja..memang worth trying yea.
tapi kali ni saya gunakan recipe yang dishare ole fb fren saya, MASTURA IBRAHIM aka CIK RA
terimakasih pada tuan pny recipe jg tq cik ra, kerana sudi share recipe kuih pu3 ayu ni.
PUTERI AYU
sumber : CIK RA
Bahan A
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B
3 cwn tepung gandum(ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cwn gula pasir
4 biji telur gred A
2 cwn santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan - sy gunakan 3 warna pilihan dan perisa pandan
Cara2
1.Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna pilihan,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
**sy x terus letak pewarna, bila dh siap sy asingkan kpd 3 mangkuk dan bancuh dgn warna pilihan
3.Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4.Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/minyak
isi acuan dengan kelapa putih (jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
5. Isikan adunan kuih..Kukus lagi selama 10 min.
6. Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dihidang.
3.Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4.Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/minyak
isi acuan dengan kelapa putih (jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
5. Isikan adunan kuih..Kukus lagi selama 10 min.
6. Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dihidang.
SWEET & JOY:)
kak cha, acu dah ade kat rumah ni..wallah...
ReplyDeleteID...acu dah ade jom ler kita mengkukus2 jom:))
ReplyDelete