ASSALAMUALAIKUM
hope semuanya sihat2 selalu smbl memikirkan nk makan ape lepas ni eh...:))
hari ni sy nk share recipe nasi serai....ade mcm2 cara masaknya..as long as ade serai tu ok ler..yg nak makan pun kita, yg cuci poyok pun kita..yg kemas dapur pun kita kan..mana2 cara ler bole....
pengunaan beras pun memainkan peranan kalau nak masak nasi yg agak2 spesel gitu....harum bau serai bila memasaknya:)
simpanan serai saya bnyk di fridge so hari ni selain nasi tumis serai , saya prepare lauknya pun guna serai..ayam masak serai..& jelatah timun...
NASI TUMIS SERAI
bahan2
bhn tumis
1 biji bwg besar di hiris
2 inci kayu manis
2 bunga lawang
4 biji pelaga
1 sdB serbuk ketumbar
bahan kisar (dikisar dgn 1 cwn air - guna cawan sukatan yg sama semasa menyukat beras)
sedikit halia
3 ulas bwg putih
6 ulas bwg merah
3 btg serai di potong kasar
2 sdB minyak sapi
garam & gula secukup rasa
4 cawan beras basmati atau beras wangi - di cuci dn ditoskan - masukkan ke dlm rice cooker ketepikan
6 1/2 cawan air
2 btg serai di titik
cara2
panaskan minyak sapi - tumis bahan tumis hingga wangi, dn masukkan bhn kisar
masukkan air & garam & gula secukup rasa, masak hingga air mendidih dn masukkan terus kedalam rice cooker & masukkan serai yg dititik.
masak nasi seperti biasa. dan bolelah dihidang dgn lauk pilihan.
HAPPY COOKING!!!
Guaranty harum semerbak nasi tumis serai ni..memikat rasa nak makannya.
ReplyDelete