assalamualaikum semua:)
nak shared dgn u all a simple rice dish..:)) ala2 nasi minyak cuma x guna susu cair jer:)
sekadar ingin mencuba kelainan...boleh dimakan dgn lauk pilihan .
sy hanya menyediakan nasi tumis ini bersama acar tahun dan juga ayam masak kurma.:)
NASI TUMIS PELANGI
bahan kisar - kisar dgn 1 cawan air - gunakan cawan yg sama utk menyukat air & beras
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
sedikit halia
bahan tumis
1 biji bwg besar - hiris halus
2 inch kayu manis
3 pelaga
2 bunga lawang
minyak utk menumis - jika suka bole campurkan 1 ke 2 sdB minyak sapi
4 cawan beras basmati/ beras wangi
6 cawan air
1 ke 2 helai daun pandan - dibersihkan & disimpul
garam & gula secukup rasa
pewarna makanan pilihan
cara2
cuci beras & toskan..kemudian masukkan beras ke rice cooker bersama daun pandan
tumis bahan tumis hingga wangi
masukkan bahan kisar & tumis lagi hingga wangi, masukkan 6 cawan air,masak hingga mendidih
cukupkan perasanya.
bila dah didih masukkan kedalam rice cooker yg berisi beras tadi. masak seperti biasa.
bila nasi dah masak - sudukan sedikit pewarna pilihan.
**ambil chopstick cucuk2 permukkan nasi yg telah masak, sudukan pewarna pilihan. tutup periuk.
bila nk dihidangkan baru dicampur adukkan perlahan2. dihidangkan dgn taburan kismis / kcg gajus.
HAPPY COOKING!!!
wah cantiknya
ReplyDeletetq tina:)
Deletemenggoda....
ReplyDeletegee selesai tugas sy..sy dh dpt goda gee:)
Deleteas-salam sasha rahmat
ReplyDeletecantik nasi NASI TUMIS PELANGI tu.. warna yg ceria.. mmg menggoda nasi ni....
walalikum slm mr ady...tq :)
Deleteaduss,cantik mnarik!nk mkn kne gaya pngantin baru,slow n steady....sbb nk mnikmati keenakknnya serta keindahan warnanya,kunyah 40 kli. wo..woo..woo sampai dinner pun x abis kunyah,hihi
ReplyDeletezuraida..klu nk kunyah 40x jawabnya tertido dulu arr..ihikss
DeleteGreeat blog I enjoyed reading
ReplyDelete