assalamualaikum....
sedapnya makan lepat pisang..utk minum petang pun boleh kan..
jom kita tgk recipenya..mudah simple dan sedap pula!!
LEPAT PISANG
recipe dr : ctjuliez@myresipi
trm kasih pd ctjuliez yg berkongsi resipi..:)
bahan2
daun pisang secukupnya - dipotong 4 segi dn dilayukan
4 biji pisang yg dilenyek halus
70 gm / 5/8 cawan tpg gandum
30gm / 1/8 cwn gm tpg jagung
70gm / 3/8 cwn gula melaka dicincang halus
4 sdB pati santan
secubit garam
cara2
pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tpg gandum,tpg jagung,gula,garam dan pati santan.JIKA adunan terlalu lembut tmbhkan sedikit tpg gandum, jika adunan keras tmbhkan santan
sudukan adunan kedlm daun pisang. lipat daun pisang dgn kemas dan atur di periuk pengukus.
pastikan air dalam periuk kukus mendidih sebelum mengukus lepat pisang. kukus selama 10 minit atau hingga masak.
salam sasha.
ReplyDeletewahh dpt mkn ptg2 sedap nie..ada lg x?:)
zila - mmg yummy:)
Deleteasslm shasa...mmg sedap kalu mkn lepat pisang ptg cengini...lg sedap klau kawan2 pon dpt merasa...
ReplyDeleterajin betul...mmg dh lma xmkn ini lepat la...hihi
walalikumsalam QH...kuih2 lama ni mkn x jemu eh..sedap jer kan:)
DeleteOh My! This reminded me of our sweet steamed jackfruit parcels. We also use banana preserves in this way. The colour of the banana leaves looks beautiful! Very similar; cornflour is the only ingredient we do not use in our recipe.
ReplyDeleteshri...oh yes..we can alway subs the main ing, like banana, jackfruit..awesome taste of our local fruit:)tq shri for dropping by:)
Delete