pic courtesy google - gambar sotong rendam
bahan2
- seekor sotong rendam - di bersih kan & potong ikut suka
- 1/4 cawan asam jawa
- 1/2 cwn kacag tanah yg telah di tumbuk kasar - klu nk lebih pun boleh
bhn kisar
bhn kisar
- 10 batang cili kering - klu nk pedas lebihkan - di rebus sekejap & dibilas, toskan
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- belacan
- 1 biji buah keras
- sedikit halia
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- belacan
- 1 biji buah keras
- sedikit halia
cara2
- tumis semua bhn kisar
- masukkan sotong - masak hingga sotong lembut masukkan air asam jawa, perasakan dgn garam & gula
- masukkan kacang & kacau serata. tutup api & boleh dihidang
sodapnya kalau mkn dgn nasi lomak...
ReplyDeleteEsok hari sabtu,boleh la buat nasi lomak.Simpan sepiring ya.
ReplyDeletefieda..mmg betul tu...lama sungguih x masak smbl ni:))
ReplyDeletepn ros..yes kak...bole lah kita sama mengembirakan lemak kita kak...hehehe
ReplyDeleteSalam Kak Sha...sedap ni..kegemaran ni tapi belum pernah cuba masak sendir..
ReplyDeleteAkak tanya siket...Sotong ni boleh terus masak macam tu je yaaa...sebab macam pernah dengar orang cakap2 kena rendam air abu lah...Kalau boleh terus masak camtu jeeee, boleh gak cuba masak sendiri ni....
salam sue....kk cha x rfendam pun lepas kita bersihkan lepas tu potong ikut suka then basuh 7 toskan..then masa masak tu ..mmg smbl kita akan sedikit mencair..tp krn adenya buah keras dn kcg tumbuk tu buat smbl tu pekat...:)
ReplyDeletecha ur tummy happy rite..my tummy not...hhihi..u cook for me k...yumssssssssssss...
ReplyDeletekk linda..hehe off coz kak:))
ReplyDelete