assalam semua
hari ni baru ler kira betul duk memasak...setelah agak lama jgk ler x bersantai2 di dapur. yealah kan dgn open house, klu saya xde open house, anak2 lak ade..so jadiknya mmg x memasak....
hari ni, saya masak rendang pindang recipe dari fb's fren mama jijah. dr blognya -story to tell. TQVM mama jijah..cha c & p kat blog yea ...recipenya lebih kurang sama mcm masak rendang biasa, cuma x bnyk santan & guna cili padi..mmg sempoiii :))
masa baca note yg mama jijah tag utk saya, sy dh ingat ler step2 dn bahan2nya...tapi kan.....pasal dah lama x masak kan...macam lupa lak kan..ape yg patut di buatnya....klu ikut recipe kena goreng sekejap ayamnya....tp sy x buat ..bila dh masukkan ayam & santan bekatalah dlm hati...alahai dh kering lak rendang ni ayam pulak belum cukup masaknya...baru ler teringat ayam kena goreng dulu!!..ha tu ler pasal...pny ler mentelnya kan...:)))
bukan takat masak rendang ni jer..masak nasi lemak pandan also x masukkan garam...bila dh nk hampir kering nasi tu baru teringat nak masukkan..nasib baik ade garam halus...klu x mmg x serata ler masinnya..:)))
bahan2
1 ekor ayam (sederhana size)
5 btg serai
6 ulas bwg kecil
6 ulas bwg putih
1 inch halia
1 inch lengkuas
1/2 inch kunyit hidup (guna yg serbuk pun boleh)
4 biji cili api (sy tmbhkan 5 biji lada merah & gunakan 3 biji cili padi)
1 cwn santan (sy gunakan 1 kotak 200ml santan)
2 keping asam keping
daun limau purut & daun kunyit utk hiasan (sy gunakan daun kunyit jer utk hiasan & jg di masak bersama)
minyak secukupnya
1 packet (kecil) kerisik
cara2
ayam dibersihkan & ditoskan - di perap dgn garam & kunyit & di goreng sekejap & ketepikan
kisar bahan2 yg ditaip dgn warna merah
panaskan kuali dgn minyak & tumis bahan kisar hingga wangi & garing
masukkan santan, kacau sebentar & masukkan ayam - masak hingga sedikit pekat
masukkan asam keping, & masukkan kerisik
perasakan dgn garam & gula, masukkan daun limau purut
masak hingga kuah pekat & boleHlah dihidang dgn di taburkan daun kunyit.
hari ni baru ler kira betul duk memasak...setelah agak lama jgk ler x bersantai2 di dapur. yealah kan dgn open house, klu saya xde open house, anak2 lak ade..so jadiknya mmg x memasak....
hari ni, saya masak rendang pindang recipe dari fb's fren mama jijah. dr blognya -story to tell. TQVM mama jijah..cha c & p kat blog yea ...recipenya lebih kurang sama mcm masak rendang biasa, cuma x bnyk santan & guna cili padi..mmg sempoiii :))
masa baca note yg mama jijah tag utk saya, sy dh ingat ler step2 dn bahan2nya...tapi kan.....pasal dah lama x masak kan...macam lupa lak kan..ape yg patut di buatnya....klu ikut recipe kena goreng sekejap ayamnya....tp sy x buat ..bila dh masukkan ayam & santan bekatalah dlm hati...alahai dh kering lak rendang ni ayam pulak belum cukup masaknya...baru ler teringat ayam kena goreng dulu!!..ha tu ler pasal...pny ler mentelnya kan...:)))
bukan takat masak rendang ni jer..masak nasi lemak pandan also x masukkan garam...bila dh nk hampir kering nasi tu baru teringat nak masukkan..nasib baik ade garam halus...klu x mmg x serata ler masinnya..:)))
bahan2
1 ekor ayam (sederhana size)
5 btg serai
6 ulas bwg kecil
6 ulas bwg putih
1 inch halia
1 inch lengkuas
1/2 inch kunyit hidup (guna yg serbuk pun boleh)
4 biji cili api (sy tmbhkan 5 biji lada merah & gunakan 3 biji cili padi)
1 cwn santan (sy gunakan 1 kotak 200ml santan)
2 keping asam keping
daun limau purut & daun kunyit utk hiasan (sy gunakan daun kunyit jer utk hiasan & jg di masak bersama)
minyak secukupnya
1 packet (kecil) kerisik
cara2
ayam dibersihkan & ditoskan - di perap dgn garam & kunyit & di goreng sekejap & ketepikan
kisar bahan2 yg ditaip dgn warna merah
panaskan kuali dgn minyak & tumis bahan kisar hingga wangi & garing
masukkan santan, kacau sebentar & masukkan ayam - masak hingga sedikit pekat
masukkan asam keping, & masukkan kerisik
perasakan dgn garam & gula, masukkan daun limau purut
masak hingga kuah pekat & boleHlah dihidang dgn di taburkan daun kunyit.
HAPPY COOKING!!!
looks delicious Cha... if you didn't mentioned about the uncooked chicken....noone knows actually...heheheheehehhe
ReplyDeleteCha meleleh ayaq liuq cheq tau,tunjuk2 aje ke:)
ReplyDeletemama jijah....hehe but mmg nk goreng ma....bole mcm stone lak hr ni buat keje kt kitchen
ReplyDeletechik mimi.......tunjuk 2 dulu nooooo..klu sudi meh ler mai tmpt cheq :)))
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletemabeles...ayam tu menggoda pagi2..resepi yg menyelerakan yummy..
slm kenal cha...singgah sini & follow....nice blog la!!jemput singgah HCT juga
ReplyDeleteslm kenal to u too ida, japan...zass sy ke HCT:))
ReplyDeleteady..as salam to u too...:))) maseh ady
ReplyDelete