cakkkkkk baaa!! hehehe:)) buat ni semalam utk minum petang.
kerana syokk dgn kegebuan & kelembutan yg tiada taranya doh donut lembut ...sy dgn rela hati mencuba pau goreng berinti kacang merah dr recipe yg sama...:))..ternyata cubaan saya berbaloi...alaaaaaahaii mmg sedap... gebu,lembut, montok, cair di mulut rangup diluar mkn sampai pejam2 mata ......hemm semua serba serbi lerr.....recipe ni mmg patut cuba, mesti cuba, x rugi cuba.......percaya ler mmg x tifuuuu!!
bahan2
bahan A
3 sdB marjerin / mentega (suhu bilik)
2 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
**satukan bahan A - ketepikan
bahan B
1 packet (11 grm) yis
3/4 cawan air suam
1 sdB gula
1 sdB tepung
** satukan bahan B dn biarkan hingga yis kembang - bole refer pic ni.(yg bertanda 1 hingga 5)
bila yis dh kembang, satukan yis dgn bahan A.
pic 1 & pic 2
uli hingga menjadi doh, tutup doh dgn kain dn biarkan naik (lebih kurang 1/2 jam) - sy letakkan di tmpt yg sedikit hangat
pic 3 to pic 5
cuilkan dn masukkan inti & bulatkan menjadi bun kecil
ketepikan & tggu bun hingga naik lagi sekali dn bole di goreng
** goreng dgn kuantiti yg sedikit (sy cuma goreng 2 ke 3 ketul pada satu2 masa)
inti tu beli yg dh siap ker?sedapnya..
ReplyDeletefieda....inti tu mmg beli dh siap..biasa ler..org2 ''rajin''
ReplyDeletemcm sy ni..heheh
as salam kk cha ... hmm sedapnya ... satu kelainan ... sllu buat inti sambal ...
ReplyDeletelinda...tapi anak kk cha suka klu inti kcg mearh ni:)
Delete