Thursday, 4 August 2011

mee bakso

as salam semua
selamat berbuka..alhamdulillah selamat hari ke 4 ni
hari ni sy & anak2 berbuka dgn menu spontan..klu x kerana CIK ANA punya permintaan sure x intai resipi ini..hehe bagus jgk ana tanya ,jadik pencetus idea!!. bila intai2 resipi macam senang jer gayanya..bahan2 lak semua ade...so jadik ler menu utk berbuka..




resipi :CHEF BUDI BOGA / SUTOMO
resipi sumber : KK INAKL

BEBOLA DAGING / MEATBALL
PICTURE 1
400 gm daging kisar / GROUND BEEF
1 sdB tepung gandum / 1 TBSP ALL PURPOSE FLOUR
3 sdB tepung ubi / 3 TBSP TAPIOCA FLOUR
1 putih telur / 1 EGG WHITE
lada sulah & garam secukup rasa / WHITE PEPPER & SALT TO TASTED
3 sdB bwg goreng / 3 TBSP FRIED SHALLOTS
***jika menggunakan daging beku pastikan dinyahbeku & ditos terlebih dahulu

PICTURE 2
satukan semua bahan hingga sebati / MIXED WELL ALL INGREDIENTS


PICTURE 3
gentel (ihikss ade betul ke penggunaan perkataan ini?)adunan utk dijadikkan bebola daging./
FORM THE INGREDIENTS TO MEATBALLS


PICTURE 4
hasil jadian - sejukkan sekurang2nya 1/2 jam di fridge / MEATBALL TO BE CHILLED FOR 1/2 HR


PENYEDIAAN KUAH / TO PREPARE THE BROTH
bahan2
1000ml air rebusan daging (bole jg guna kuib daging) / 1000ml BEEF STOCK
4 ulas bwg putih - ditumbuk / 4 cloves GARLIC - POUNDED
1 inch halia - ditumbuk / 1 inch GINGER -POUNDED
1 btg celery - potong kecil /celery - cut small
1 sdB kicap cair / 1TBSP LIGHT SOY SAUCE

cara2
panaskan minyak pd periuk / HEAT SOME OIL IN A BIG POT

tumis halia & bwg putih / SAUTE GARLIC & GINGER

masukkan air rebusan daging,celery & kicap cair / ADD IN BEEF STOCK,CELERY & LIGHT SOY SAUCE

biarkan mendidih / LET TO BOIL

perlahankan api & masukkan bebola daging tadi  / WITH MEDIUM HEAT FLAME & ADD IN MEATBALLS

sedikit oyster sos,garam, gula & lada sulah secukup rasa / 1 to 2 TBSP oyster sauce,salt, white pepper & sugar to tasted


PIC 1
celur mee atau bee hoon / BLANCH YELLOW NOODLES or RICE VERMICELLI
PIC 2
bebola daging yg dh siap / READY MEATBALLS
PIC 3
smbl hitam , sawi yg dicelur, bwg goreng & daun sop & daun bwg
HOT SPICY SOY SAUCE SAMBAL, GREEN MUSTARD, FRIED SHALLOTS & SPRING ONION

*** klu nak ikut cara yg betul lada cili ditumbuk & di campurkan sedikit kuah sop di hidang bersama sedikit sos tomato dan kicap manis, tapi sy buat shortcut hanya dgn sambal kicap sahaja.

HAPPY COOKING!!!

8 comments:

  1. perghhh nampak tersangatlahh sedapnya... thanx atas resepi tu yerr

    ReplyDelete
  2. aeinio....sesama :) mmg yummy :))

    ReplyDelete
  3. intan..sian ler kk cha ngan intan ni...semua benda nk mkn eh..tapi semuanya jauh...:(

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya cha BAKSO....lama tak slurppppp2...

    ReplyDelete
  5. aida..tu ler bila dh buat mmg smuanya slurrp anak2 suka:)

    ReplyDelete