salam pagi jumaat utk semua..
pagi ni bersahur dengan roti pisang sbg makanan sampingan selain nasi...tapi roti pisang ni yg laku..pukul 4 pg membaking. sambil menyediakan hidangan sahur dengan lauk seadanya..(lauk seadanya tu x lain x bukan telur mata goreng jer...SEADANYA ler katakann..ihiks)
tepat 5 pagi kejutkan anak2...alhamdullilah..all goes well early dawn today.
roti pisang ni memang sedap , halus & lembut...x rugi mencuba resipi ni
jom kita homework resipinya:))
bahan2
bhn A
1 1/2 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1 sdK bicabonate soda
1 sdk garam
bhn B
2 telur
1 sdK esen vanila
1/2 cwn minyak
1 cwn pisang lenyek
cara2
satukan bahan A. kacau sama rata.
satukan bhn B kacau sama rata
kemudian ambil bahan B dan satukan ke bahan A
kacau (guna spatula jer) sama rata hingga adunan sebati
sapukan minyak / alaskan tin pembakar dgn baking paper
tuangkan adunan ke tin pembakar
bakar pada suhu 180'c selama 45 mins atau hingga masak bergantung pd oven masing2
HAPPY BAKING!!!
pagi ni bersahur dengan roti pisang sbg makanan sampingan selain nasi...tapi roti pisang ni yg laku..pukul 4 pg membaking. sambil menyediakan hidangan sahur dengan lauk seadanya..(lauk seadanya tu x lain x bukan telur mata goreng jer...SEADANYA ler katakann..ihiks)
tepat 5 pagi kejutkan anak2...alhamdullilah..all goes well early dawn today.
roti pisang ni memang sedap , halus & lembut...x rugi mencuba resipi ni
jom kita homework resipinya:))
bhn A
1 1/2 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1 sdK bicabonate soda
1 sdk garam
bhn B
2 telur
1 sdK esen vanila
1/2 cwn minyak
1 cwn pisang lenyek
cara2
satukan bahan A. kacau sama rata.
satukan bhn B kacau sama rata
kemudian ambil bahan B dan satukan ke bahan A
kacau (guna spatula jer) sama rata hingga adunan sebati
sapukan minyak / alaskan tin pembakar dgn baking paper
tuangkan adunan ke tin pembakar
bakar pada suhu 180'c selama 45 mins atau hingga masak bergantung pd oven masing2
HAPPY BAKING!!!
wah...nmpk sedap je..
ReplyDeletemawar merah...kak sedap kak...bole dicuba:))
ReplyDelete