Bhn inti
1/2 biji kelapa parut1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula biasa - bole dikurangkan
1 sdB tepung jagung
1 helai daun pandan - diikat
sedikit air
Cara2
satukan semua bhn inti kecuali tepung jagung
masak hingga inti sedikit kering & masukkan tepung jagung - kacau rata & ketepikan
inti yg dh sejuk bole dibentukkan memanjang atau bulat2
Bhn2
1 cwn tepung beras
2 cwn santan
sedikit garam
daun pisang dicelur dgn air panas - di lap kering dn digunting anggaran 4 segi
Cara2
satukan tepung beras,garam & santan
kacau rata & masak hingga naik wap & sedikit pekat
ambil 1 ke 2 sudu bancuhan dn diletak di atas daun pisang
letakkan inti tutup inti dgn sedikit bancuhan
lipatkan daun pisang dgn kemas
kukus 15 ke 20 min
sejukkan & bolelah dihidang.....
HAPPY STEAMING!!!
Salam, nampak sedap je kuih tepung bungkus tu..Lama dah tak makan..Terasa nak buat jugaklah..Sudi2lah datang ke blog saya - lizacuppies.blogspot.com..hehehe..
ReplyDeleteSedapnye kak Sha..dulu saya kecik2 ,ibu suka buatkan kuih nie..mmg sedap&lemak.
ReplyDeleteachiqtepin...salam kenal..zass sy ke blog awak:))
ReplyDeletetrm ksh yea achiq:)
lin ..yea lin..x sangka lak ank2 kk cha suka..mybe lembut2 ps tepung beras tu yg buat dorang suka
ReplyDeleteSasha terima kasih kerana sudi menjadi follower saya yang pertama..
ReplyDeleteachiqtepin ..liza sesama:))
ReplyDelete