recipe : chef ismail
teabreak semalam..dh mkn sardine roll bole ler kita rollkan diri depan TV lak yea...:))....
menjadi kebiasaan utk saya mengADJUST sesuka hati..:)
utk inti bole jg diganti mengikut selera masing2
pic 1
1 tin sardine, ditoskan - (sy x guna sosnya)
1 biji bwg di dadu
1 ke 2 sdB cili kisar
panaskan minyak dn tumis bwg jg cili kisar
masukkan sardin yg telah dihancurkan sedikit.
sejukkan sebentar
pic 2
tmbhkan 3 ke 4 sdB mayonis
pic 3
hasilnya
pic 1 - roll nipis roti - buang kerak tepi klu suka
pic 2 - sudukan sardin pd roti
pic 3 - gulung roti & 'gam'kan dgn bancuhan air tepung
pic 4 - sapukan 'gam' pd hujung roti & tekan hujung roti dgn garfu
pic 5 - ready utk digoreng
pic 6 - 3/4 cwn tpg gandum+1/4 cwn tpg jagung+ sedikit lada sulah+ sedikit serbuk kunyit & garam disatukan dgn air secukupnya menjadi 'batter'.
pic 7 - digoreng hingga kuning keemasan
ready utk dihidang..
menjadi kebiasaan utk saya mengADJUST sesuka hati..:)
utk inti bole jg diganti mengikut selera masing2
pic 1
1 tin sardine, ditoskan - (sy x guna sosnya)
1 biji bwg di dadu
1 ke 2 sdB cili kisar
panaskan minyak dn tumis bwg jg cili kisar
masukkan sardin yg telah dihancurkan sedikit.
sejukkan sebentar
pic 2
tmbhkan 3 ke 4 sdB mayonis
pic 3
hasilnya
pic 1 - roll nipis roti - buang kerak tepi klu suka
pic 2 - sudukan sardin pd roti
pic 3 - gulung roti & 'gam'kan dgn bancuhan air tepung
pic 4 - sapukan 'gam' pd hujung roti & tekan hujung roti dgn garfu
pic 5 - ready utk digoreng
pic 6 - 3/4 cwn tpg gandum+1/4 cwn tpg jagung+ sedikit lada sulah+ sedikit serbuk kunyit & garam disatukan dgn air secukupnya menjadi 'batter'.
pic 7 - digoreng hingga kuning keemasan
ready utk dihidang..
Akak,nak tanya..
ReplyDeleteYg Pic no 4 tu, bhgn hujung cuma ditekan2 guna garfu aje ke?atau gam kan dgn bancuhan tepung?
ops wendy bagus soklan awak tu yess kena gam jg..nnt sy edit pd pic..tq wendy..dh gam then tekan2 guna garfu:))
ReplyDelete