Friday, 29 July 2011

SARDINE ROLL

recipe : chef ismail

teabreak semalam..dh mkn sardine roll bole ler kita rollkan diri depan TV lak yea...:))....



menjadi kebiasaan utk saya mengADJUST sesuka hati..:)
utk inti bole jg diganti mengikut selera masing2

pic 1
1 tin sardine, ditoskan - (sy x guna sosnya)
1 biji bwg di dadu
1 ke 2 sdB cili kisar
panaskan minyak dn tumis bwg jg cili kisar
masukkan sardin yg telah dihancurkan sedikit.
sejukkan sebentar

pic 2
tmbhkan 3 ke 4 sdB mayonis
pic 3
hasilnya


pic 1 - roll nipis roti - buang kerak tepi klu suka
pic 2 - sudukan sardin pd roti
pic 3 - gulung roti & 'gam'kan dgn bancuhan air tepung
pic 4 - sapukan 'gam' pd hujung roti & tekan hujung roti dgn garfu
pic 5 - ready utk digoreng


pic 6 - 3/4 cwn tpg gandum+1/4 cwn tpg jagung+ sedikit lada sulah+ sedikit serbuk kunyit & garam disatukan dgn air secukupnya menjadi 'batter'.
pic 7 - digoreng hingga kuning keemasan
ready utk dihidang..





2 comments:

  1. Akak,nak tanya..
    Yg Pic no 4 tu, bhgn hujung cuma ditekan2 guna garfu aje ke?atau gam kan dgn bancuhan tepung?

    ReplyDelete
  2. ops wendy bagus soklan awak tu yess kena gam jg..nnt sy edit pd pic..tq wendy..dh gam then tekan2 guna garfu:))

    ReplyDelete