source : SHAFIDAH SHAMEN
tapi as normal adeler perlakuan 'adjust sana adjust sini' ihikss....
utk caramelnya
1 cwn gula (cha guna 1/2 cwn gula)
4 sudu besar air (cha guna 2 sb air)
masak gulanya dgn api sederhana...bia dah cair dan mula perang sy masukkan air 1 sudu..
then kacau pastu add lg 1 sudu air..
masak hingga berbuih sikit dan masukkan dlm loyang atau acuan yg disukai
utk jellynya
10 grm serbuk jelly
400ml susu cair
450ml air
1/2 to 3/4 cwn gula
50ml air + 1 to 1 1/2 sdB tpg custard
1 sk esen vanilla.
masak seperti biasa
bila dh didih perlahan2 masukkan bancuhan tpg custard tadi
masak hingga agak2 memekat
tuang ke dlm loyang / bekas acuan
bila dh suam simpan dlm fridge...
hidang sejuk.
SWEET & JOY!!!
No comments:
Post a Comment