Friday 12 October 2012

napa cabbage kimchi


alang kepalang dah korean mood this week..saya pun buat ler kimchi ala2 jer lah eh
sempoi jer buatnya dan kerana bahan2 also x remeh marilah  kita mencuba
saya gunakan sebiji napa cabbage /kobis cina .
kalau ikut recipe arie ni mmg arie gunakan 2 biji, so untuk recipe yg saya sharekan saya cutkan sebahagian dari recipe asal.


napa cabbage kimchi (utk 1 biji kobis cina)
source : arieskitchen

bahan2
1 biji kobis cina - dibersihkan & dipotong kasar

taburkan segenggam garam keatas kobis tadi

di mangkuk besar yg lain masukkan garam bersama air secukupnya - larutkan garam

kemudian rendam kobis selama 11/2jam.

setelah 11/2 jam bilas & toskan kobis selama 1 jam pula.

bahan kisar
1/4 cawan nasi
1/4cawan sos ikan
1/4 cawan air
1/2 biji bwg besar
7 ulas bwg putih
sedikit halia

cara2
kisar semua bahan hingga halus
campurkan dgn
3 sdB serbuk lada &
1 sdB chili flakes
masukkan 11/2 sdB gula &
1 sdB bijan
***untuk langkah ini tambahan serbuk lada/chili flakes/bijan/gula /garam/sos ikan bergantung pada selera masing2





masukkan pula daun sop & 1 biji bwg besar yg dihiris

kemudian masukkan pula kobis yg telah di tos tadi













gaul serata dan simpan didalam jar
untuk hari pertama simpan di dapur dgn suhu bilik
kemudian barulah disimpan di dalam fridge untuk sekurang2nya seminggu
barulah boleh dimakan.

HAPPY kimchi!!!


2 comments:

  1. thank berkongsi resepi ni.........:D

    ReplyDelete
  2. gini buatnya ye...thx share resepi...selalu tgk cite korea...cam teringin nak makan je....tp x tau buatnya mcm mana....hehe....

    ReplyDelete