jantung pisang dibuang kulit luar yg keras (lebih kurang ke 4 atau 6 layer yg pertama,)
kemudian dibelah 2 atau 4
jantung pisang direbus seperti biasa dgn sedikit garam dan sedikit minyak masak
masak hingga empuk dan toskan
AIR ASAM
resipi : ustazah thaniah @ ANI
bahan2
cili padi - secukupnya
6 biji lada merah - 2 biji dihiris - ketepikan
1 1/2 biji bwg besar - 1/2 biji dihiris - ketepikan
sedikit belacan
air asam di perah dgn air masak - secukupnya
garam gula secukup rasa
1 ke 2 sdB kerisik (optional)
1 ke 2 biji tomato - sebahagiannya dihiris - ketepikan
cara2
satukan semua bahan kecuali bahan yang dihiris,
kisar semua bahan dengan air asam secukupnya (jgn bnyk air nnt air asamnya cair)
perasakan dgn garam & gula
tuangkan bahan kisar ke dlm mangkuk dan satukan dgn semua bahan hiris
hidang bersama ikan bakar atau jantung pisang
NJOY eating!!
Meleleh kakcha oiii!! :))
ReplyDelete