ASSALAMUALAIKUM
hari ni nak share recipe simple..tapi seriusly mmg sedap
saya merasa dessert ni buat pertama kalinya di restaurant tupai2 sec. 13.
x prnh terfikir lak ade dessert gini..
originally cara penyediaannya hanyalah tapai yg dipotong kecil dan dimakan dengan susu cair.. dihidang sejuk. tetapi saya buat sedikit pengolahan dengan sos kastard.
rasa lagi lemak dan enak.
TAPAI bersoskan custard
inspirasi : restoran tupai - tupai sec 13
olahan recipe : sasharahmat
Bahan2
Sebungkus tapai - di potong kecil
Satukan dgn kuah custard yg telah sejuk terlebih dahulu,
simpan di petisejuk lebih kurang 1 jam atau lebih.
hidang sejuk
Sos custard
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn air
1/2 cwn gula
1 sdK esen vanilla
1 sdB tepung custard
Cara2
satukan semua & masak hingga sedikit memekat dn tutup api - jika terlalu cair bole tmbhkan sedikit tepung custard
SWEET & JOY!!!
sangat menarik boleh le cuba ni....
ReplyDelete