ASSALAMUALAIKUM
dgn menggunakan doh yg sama utk RED BEAN BUN.
saya shared disini cara2 sy simpul bun yea
mula2 gentel memanjang doh roti..lepas tu kita jalin cara tikar
pic 1
terap dgn bentuk bulat..mana2 jer lah yg bole asalkan jadi bulat..klu ade cookie cutter besor bulat gunaler..sy guna gelas jer...
pic 2
bila dh terap
pic 3
letak inti di tengah2
pic 4
tutup inti dgn doh.
pastu boh dalam paper cup dan tray..
sapukan telur di permukaan bun
bakar pd suhu 175'c selama 20 ke 25 mins atau hingga masak
terselah kegebuan roti ni..mmg gebus gilerr
yang ni buat untuk cheating..
saya dh x larat nak gentel..so cara mudah ..
cuma pastikan doh yg digentel tu kecik...yg sy buat ni besar sizenya..sekali klur dah macam bai toncet lak bentuknya...ekekekeke...
gentel memanjang - dptkan 2 gulungan sepanjang lebih kurang 4 inci
lilitkan inti
kemudian lilitakan lagi inti - kaedah inti tu kita balut..klu tersentil sikit inti tu kita ok ler
then masukkan dalam paper cup dan tary lalu bakar
kak Sasha Rahmat..resepi ikut roti naik gak ke?
ReplyDeletesalam lin..ni ikut recipe roti kcg merah..:)
Deletesalam sha.
ReplyDeletecantik..kretif lg.:) suka tgok mesti sedap nie;)
salam zila...tq zila:)
Deletekreatifnya, nnti kita tiru yee..
ReplyDeleteMM...jom jom kita tiru sama2:)) ihikss
DeleteSalam Shasha.....rajinnya menggentel roti....nnti nk cuba jgk. Ada cara2 tu, senang keje akk.
ReplyDeletesalam zana:) jom2 kita meroti:)
Deletekak cha, mmg tgn berseni..huwarghhhhh
ReplyDeletect..mana ade tngn berseni nye dik...klu ct buat pun sure boleh dn lagi cantik cun dr kk cha noo:)) ihikss
Delete