ASSALAMUALAIKUM semua
another simple recipe yet yummy...
bahan2
4 ke 6 ketul ikan (sy gunakan ikan jenahak)
5 bendi
2 biji tomato - belah 4
2 keping asam keping
3 ke 4 sdB serbuk kari ikan babas
air secukupnya
garam gula secukup rasa
bahan kisar
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
seibu jari halia
bahan tumis
4 ulas bwg merah - hiris
1 sdB halba campur
2 tangkai daun kari
cara2
panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga wangi, masukkan bhn kisar, masukkan pula rempah kari
masukkan air secukupnya, masak hingga mendidih, perasakan garam & gulanya,
masukkan asam keping, jika kuah sudah sedikit pekat masukkan ikan, lebih kurang 5 min, masukkan pula bendi & tomato (jika suka bole jg tmbhkan terung)..
** jika suka kuah yg pekat tggu bole masak lama sedikit sebelum memasukkan bendi & tomato.
HAPPY COOKING!!!
nmpk sedap kari ikan...kalau kari ni mmg xpenah tolak u kalau dipelawa...hehehe
ReplyDeletesalam qasey...pergh betul3 tu...klu kari menjilat jari:)
Deleteas-salam
ReplyDeletesungguh menyelerakan pagi2 tgk kari ikan..sedap mkn dgn roti ni..
assalam mr ady:)...klu mkn dgn roti tu style my son...mmg dia suka:)
Deletewaaaa....menarik nyaaa... sakit mata ku ini...
ReplyDeletegee....waaaaa..jgn ler sakit mata..put on yr shades dear...lols
Deletekuah yg pekat..makan dgn roti pun sedap nie..
ReplyDeletesalam zila4ever..betul tu..klu kt rmh ade stok roti canai instant also sedap!!
Delete