salam maal hijrah buat semua
lewat petang br nk berketak ketuk di lappy..
hr ni xde ler busy sesangat cuma melayankan anak2, walau dah besar tetap jgk penat eh...hemmmmmm :)
hr ni sy nak share pasta meal (aduiiyaiii pasta lagi eh....sorry ler frens semua..x bole nk kata ape ler eh coz anak2 mmg terlebih suka)
kali ni mmg totally xde sosej, tuna , udang ataupun ayam.
totally guna fresh white button mushroom
tapi pada yg suka bole jer tmbhkan sebagai penambat selera
bahan2
-1 tin / jar ready made mushroom carbonara sauce.
-1 kotak kecil cendawan butang / 1 tin cendawan - potong 4
-2 ulas bwg putih - hiris halus
-1 sdK rosemary
-garam & lada hitam secukup rasa
cara2
-masak spaghetti seperti biasa (ikut arahan pd packet) tos dn ketepikan
-tumis bwg putih dgn sedikit mentega
masukkan sos, campurkan 1 tin / botol air (dgn menggunakan botol / tin sos)
-masak hingga mendidih - jika pekat tmbhkan sedikit air
*jika suka bole masukkan 1 cube chicken flavour
-masukkan cendawan
masak hingga didih & masukkan garam secukup rasa jg lada hitam
& bolehlah dihidang dgn spaG.
ataupun bole jg sediakan bechamel sos utk menggantikan sos carbonara ready made
bhn22 sdB mentega
2 sdB tepung gandum
1 cwn heavy cream
cara2
-panaskan periuk kecil dgn sedikit mentega,
-masukkan tepung, msk sebentar kacau rata, masukkan heavy cream -kacau dgn whisk hingga tepung x bergentel (api medium). klu terlalu pekat bole masukkan sedikit stok ayam / air
-masak hingga sedikit mendidih.
sy sukaKan rasa cendawan segar...mmg sedap rasa seperti ayam...:))
HAPPY COOKING !!!!
**pic button mushroom & can sauce courtesy by google
lewat petang br nk berketak ketuk di lappy..
hr ni xde ler busy sesangat cuma melayankan anak2, walau dah besar tetap jgk penat eh...hemmmmmm :)
hr ni sy nak share pasta meal (aduiiyaiii pasta lagi eh....sorry ler frens semua..x bole nk kata ape ler eh coz anak2 mmg terlebih suka)
kali ni mmg totally xde sosej, tuna , udang ataupun ayam.
totally guna fresh white button mushroom
tapi pada yg suka bole jer tmbhkan sebagai penambat selera
bahan2
-1 tin / jar ready made mushroom carbonara sauce.
-1 kotak kecil cendawan butang / 1 tin cendawan - potong 4
-2 ulas bwg putih - hiris halus
-1 sdK rosemary
-garam & lada hitam secukup rasa
cara2
-masak spaghetti seperti biasa (ikut arahan pd packet) tos dn ketepikan
-tumis bwg putih dgn sedikit mentega
masukkan sos, campurkan 1 tin / botol air (dgn menggunakan botol / tin sos)
-masak hingga mendidih - jika pekat tmbhkan sedikit air
*jika suka bole masukkan 1 cube chicken flavour
-masukkan cendawan
masak hingga didih & masukkan garam secukup rasa jg lada hitam
& bolehlah dihidang dgn spaG.
ataupun bole jg sediakan bechamel sos utk menggantikan sos carbonara ready made
bhn22 sdB mentega
2 sdB tepung gandum
1 cwn heavy cream
cara2
-panaskan periuk kecil dgn sedikit mentega,
-masukkan tepung, msk sebentar kacau rata, masukkan heavy cream -kacau dgn whisk hingga tepung x bergentel (api medium). klu terlalu pekat bole masukkan sedikit stok ayam / air
-masak hingga sedikit mendidih.
sy sukaKan rasa cendawan segar...mmg sedap rasa seperti ayam...:))
HAPPY COOKING !!!!
**pic button mushroom & can sauce courtesy by google
No comments:
Post a Comment