Saturday, 8 October 2011

kuih mee suah

ASSALAM SEMUA
nak share chinese punya breakfast....sedappp seyy ..seriously X TIFFU!!
pada yg nak mencuba ..kena buat 1 day early, kuih ni perlukan masa utk dia keras .....dn kita kena keep in fridge overnite....
MEE SUAH...pasti korang kenal kan? zaman saya kecik2 dulu arwah mak rajin masak ni...masak soup (klu jawa tu kata masak bening) dgn sayur pucuk manis....sedap  menghirupp!!

utk kuih ni bahan yg digunakan also x terhad...letak ler segala sayur yg disukai,cendawan, lobak ,daun sop , ayam atau udang dah tentu jadi pilihan, pendek kata ikut suka nk bagi perencah ape..menjadik saja:))

tip nk gorengnya guna kuali non stick , so kurang guna minyak...kaedah goreng lak mcm kita goreng bergedil tu, celup telur dn goreng (konon mcm nak bg tau ..health conscious adoiiyaii bergegar lemak2 di perut mak ketawa!!! ekekekekeke) ..

siap digoreng toskan letak atas kitchen roll tusupaya minyak serap ''health conscious'' lagik!! dihidang dgn cili sos , mkn cam gitu pun sedap!! ...td tgh hari gorengkan utk adik..tapi si joe & baby lak yg over..:))

ok....pnjg lak menceceh ni..jom kita tgk bhn2 & cara2nya


 bahan2
3 bungkus mee suah - 1 bungkus ade 2 kpg
1 ulas bwg putih
4 ulas bwg merah
sedikit halia
udang secukupnya - dibersihkan & di potong  kecil2
carrot - hiris halus
daun bawang hiris halus
1 kuib ayam
garam & lada putih secukup rasa
air secukupnya

cara2
- tumis bahan yg berwarna kuning
- masukkan bhn2 & sayuran pilihan,
- masukkan mee suah (patah2kan dulu) & air secukupnya (agak2 mee suah terendam semuanya)
- masukkan kuib ayam,garam & lada putih - perasakan ikut selera masing2
- masak hingga airnya kering (mee suah akan mengembang), tutup api
- masukkan mee suah ke dalam loyang yg dh di gris keliling dgn sedikit minyak masak
- padatkan dn biarkan sejuk, bila dah sejuk simpan dlm fridge semalaman.
- bila dah keras potong setebal 1 ke 1.5 cm, celup dgn telur & goreng kan dgn minyak yg panas.
boleh guna kaedah deep fry atau goreng atas pan non stick.

PIC SEBELUM & SELEPAS - air hendaklah benar2 kering so bila dia keras senang nak potong.





HAPPY COOKING!!!




6 comments:

  1. this looks like yam cake..but more easier then yam cake..boleh di cuba nie:)).

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum akak.

    hm, lama sangat tak jumpa mee suah ni. dulu mase kecik selalu makan. :)

    tapi menarik akak punya resepi menarik untuk dicuba ni, thanks akak. :)

    ReplyDelete
  3. rita dear..mcm yam cake? pun x prnh dngr TA...ni cha buat first time...tp recipenya dh lama dpt ..mmg awesome rasanya:))

    ReplyDelete
  4. sar dear.....waalaikum salam..tu lah kan..mee suah ni masa akak kecik2 jer selalu mkn..in fact masa akak beli ni anak2 akak tny..meee suah..they tot it's mcm maggi ..hehehe

    ReplyDelete
  5. kreatif lah Cha ni. Good idea juga kan buat cam ni.

    ReplyDelete