bahan2
- 1 ke 2 cwn kacang dhal - di basuh & di rendam sebentar
- 200 gm tetelan
- 6 biji kentang - dibersihkan dn dipotong 4 atau 6
- 300 gm kcg pnjg - ptg seinci tinggi
- 1 btg lobak - di potong seinci tingginya dn di belah 4 atau 6
- 1 terung - di potong seinci tinggi & di belah 2
- tomato dibelah 4
- asam keping
- garam gula secukup rasa
- 2 cawan santan
bahan tumis
6 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
1 kulit kayu manis*
5 buah pelaga
1 bunga lawang
1 sd makan rempah halba
3 sdB rempah kari ikan / daging
daun kari secukupnya
kisar halus bhn bertanda (*)
cara2
- rebus tetelan dgn kacang dhal jg kentang hingga empuk
- bila air rebusan dh tinggal setengah, masukkan santan, kecilkan api.
- bila santan dh didih masukkan lobak, kcg pnjg & terung.
- sementara nk didihkan santan, dikuali yg lain , panaskan minyak & tumis bhn tumis hingga naik bau , tmbhkan sedikit air , tumis hingga garing & masukkan kedalam periuk yg berisi tetelan tadi.
- perasakan garam gulanya dn masukkan asam keping.
- masak hingga pekat sedikit kuahnya.
- sebelum ditutup api masukkan tomato yg di belah tadi.
HAPPY TUMMY!!!
peberet ni, mesti nak ambik terung dgn kentang lebih hehe, tapi tak penah masak sendiri pun, selalu makan kat rumah org kawin je =)
ReplyDeletetina..yea kan klu mkn kenduri semuanya sedap belaka:))
ReplyDelete