Wednesday 21 September 2011

paru goreng berlada


sesekali teringin jg ler paru ni..ikutkan mmg x bole mkn selalu....dn anak2 mmg x  bole makan ni..organ2 dalaman ,mmg x sesuai..tapi tuk mak budak & bapak budak..bole jer..dah ''kertu''kan...mmg daya ingatan x kuat pun..hehehe

bahan2
400 gm paru
10 biji lada merah
10 biji cili padi
2 ulas bwg putih
1  biji bawang besar
sedikit halia
1 keping asam keping
minyak secukupnya
garam & gula secukup rasa
1 biji bwg besar hiris bulat

bhn utk direbus bersama paru
3 ulas bwg putih - ditumbuk kasar
5 ulas bwg merah - ditumbuk kasar
1 sd makan serbuk ketumbar
1 sd makan jintan kasar
utk cara merebus ni totally sy follow dr mama jijah. TQ mama jijah.  sy tukil dr page kesukaan saya GALERI ANEKA RESIPI

cara2
Paru dibersihkan & direbus bersama bhn2nya - rebuskan hingga empuk
angkat dn ketepikan -  dihiris nipis & di perap sekejap dgn garam & kunyit
di goreng garing & ketepikan
Kisar cili merah, cili padi , bwg putih & bwg besar.
Panaskan sedikit minyak dn tumis bahan kisar, tumis & perasakan dgn garam & gula , masukkan asam keping (jika kering sngt tmbhkan sikit air). masukkan paru yg dh di goreng tadi, kacau serata.
Masukkan bwg besar hiris. tutup api & bolelah dihidang.




2 comments:

  1. kak chaa...uwa nk nangis nengok paru tuh..
    terliuqqq dina............dh ler tgh posee waa sungguh kuat dugaan ari nih hihih

    ReplyDelete
  2. dina...adoiiiyaai sory ler..erkkh pose lagi ke hari ni dik:) ape2pun DUGAAN...DUGAAN..:)))

    ReplyDelete