pusing mata baca tajuk n3 kali ni hehehe :))
ASSALAM semua.....sejuk pepagi ni......ade 1 bakul baju nak disidai...hemmm klu ujan smpi ke petang hntr dobi ler utk pressing jawabnya......rasa mcm nk sambung tido jer ujan2 camni eh...
nway hari ni nk share karipap pusing, pusing pusing & pusing....
teringin buat karipap pusing ni pasal tengok picture dari mazita ...terus nk buat..lama dah x pusing2 mata & pala buat karipap ni..teringat lak dulu klu arwah nenek buat karipap ni utk jualan..sambil mengajar bdk2 ngaji sambil tu arwah nenek mengelek karipap...multitask sungguh arwah nenekku...
6 sd makan tepung jagung
1 1/2 cwn tepung gandum
5 sd makan marjerin
satukan & jadikan doh marjerin - klu terlembut /lembik bole tmbhkan tepung sedikit demi sedikit
4 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak panas (masak kejap / microwavekan sekejap)
air garam secukupnya
uli hingga menjadi doh yg licin, tmbhkan air garam sedikit demi sedikit., jika terlembut (lembik) tmbhkan tepung sedikit demi sedikit...uli hingga tepung x melekat di tangan
jadikan doh (sizenya besar sedikit dari doh marjerin tadi)
ambil doh tepung & masukkan doh marjerin kedalamnya..
jadikan satu doh ...(seal doh marjerin dgn doh tepung)
gelekkan doh tadi hingga nipis seperti pic (b)
gulungkan & gelekan nipis & gulung lagi
bila dah gulung potong lebih kurang 1cm tebal & bolelah di gelek perlahan utk dijadikan kulit karipap
isikan inti (terserah inti pilihan masing2) & klim (bole jg guna penerap utk dptkan size sekata) & digoreng hingga kekuningan
sy buat inti kentang
bahan2
4 biji kentang (size besar) - didiadu
2 sdB udang kering1 ulas bwg putih & 1 bwg besar - dikisar
2 sdB serbuk kari ikan
cara2
tumis bhn kisar & serbuk kari ikan
masukkan kentang , tambahkan air 1/2 cawan
masak hingga kentang empuk
perasakan dgn garam & gula
bila dah masak bole toskan utk dapatkan inti yg kurang berminyak
boleh refer page T & T recipe facebook utk step by step album.
1/2 cawan minyak panas (masak kejap / microwavekan sekejap)
air garam secukupnya
uli hingga menjadi doh yg licin, tmbhkan air garam sedikit demi sedikit., jika terlembut (lembik) tmbhkan tepung sedikit demi sedikit...uli hingga tepung x melekat di tangan
jadikan doh (sizenya besar sedikit dari doh marjerin tadi)
ambil doh tepung & masukkan doh marjerin kedalamnya..
jadikan satu doh ...(seal doh marjerin dgn doh tepung)
gulungkan & gelekan nipis & gulung lagi
bila dah gulung potong lebih kurang 1cm tebal & bolelah di gelek perlahan utk dijadikan kulit karipap
isikan inti (terserah inti pilihan masing2) & klim (bole jg guna penerap utk dptkan size sekata) & digoreng hingga kekuningan
sy buat inti kentang
bahan2
4 biji kentang (size besar) - didiadu
2 sdB udang kering1 ulas bwg putih & 1 bwg besar - dikisar
2 sdB serbuk kari ikan
cara2
tumis bhn kisar & serbuk kari ikan
masukkan kentang , tambahkan air 1/2 cawan
masak hingga kentang empuk
perasakan dgn garam & gula
bila dah masak bole toskan utk dapatkan inti yg kurang berminyak
boleh refer page T & T recipe facebook utk step by step album.
kak cha...so cantik laa gambar karipap itu...
ReplyDeletenampak mcm rangup ja....nanti2 nak try wat ler
dina...yea dik mmg rangup berderai dik..kk cha actually dh lama x buat ni psl x suka nk gelek2 lebih..tapi teringin ler pulak:))
ReplyDeleteita..sory for the late reply..ouchh so sory for the mixed up recipe..silap sngt2 tu..kk dh edit..sory for the trouble dik..adoiyaii..mintak maaf ler...nway air garam tu guna air biasa jer..jst plain water will do..suhu bilik
ReplyDelete