recipe dr irma @irmadilondon
inspirasi - pn askieya @ AS
sbg pencuci mulut..tepung pelita ni x perlu KUKUS. masak seperti biasa & bole di masukkan terus ke dalam acuan pilihan. pada yg memang rajin bole lah buat acuan dari daun pandan atau daun pisang.:) pada yg kurang rajin macam saya ni,sy cuma gunakan acuan gelas jerr
BAHAN2
lapisan bawah (hijau)
1 cwn tepung beras
1 cwn gula
5 cwn air
daun pandan secukupnya (dikisar & di tapis)- sy gunakan pewarna hijau & perisa pandan
sedikit air kapur & garam
lapisan atas
4 cwn santan
5 sdB tepung beras
2 sdT garam
CARA2
-satukan bahan lapisan bwh (hijau) gaul sebati dan masak atas api hingga berkilat warnanye dan masukan dlm acuan yg disukai
-bahan2 utk lapisan atas juga disatukan dan masak atas api hingga pekat sedikit & tuangkan atas lapisan hijau tadi. sejukkan dn bole lah dimakan.
SWEET & JOY!!!
Salam
ReplyDeletemenarik cantik tepung pelita tu...kalau buat sendiri mmg puas mkn...
sasha..akk dah buat 2 ari lps..guna mangkuk kecik je ..senang.akk punya yg bhg putih tu mcm lembik sikit tau..sbb guna 4 sudu je tepung. Sasha punya mesti elok sbb guna 5 sudukan. lain kali akk pun nk guna 5 sudu.
ReplyDeletemawar merah...senang eh kak x yah guna bekas2 dr daun pisang or daun pandan....yea kak bole ler cuba:))
ReplyDelete