salam semua
bersahur dgn anak2 hari ini dgn mee udang, aiseyy susah betul nk carik resipi yg senang yg bole di TERIMATELAN oleh anak2.....makan ler jgk tapi setoet jerr.
penyediaan untuk 4 org makan
bhn2
bhn kisar
8 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji buah keras
1 sdB udang kering
10 cili kering - di gunting kasar dn direndam dgn air panas
bhn perasa
4sdB sos cili
4 sdB tomato sos
4 sdB sos tiram
1 kuib perasa ayam
garam & gula secukup rasa
500 gm mee kuning - dicelur
500 gm udang -dibersihkan (kulit udang di masak sekejap & dikisar halus lalu ditapis)
1 tomato - ptg 4 atau 6
2 telur ayam - pukul ringan
bahan hiasan
sawi di celur
tauge di bersihkan
daun sup & daun bwg - dihiris
limau kasturi - belah 2
2 keping tahu digoreng & potong memanjang nipis
bwg goreng
telur rebus - jika suka
cara2
panaskan minyak di dlm periuk & tumis bhn kisar hingga wangi & garing
masukkan bahan perasa & air udang yg ditapis (lebih kurang 600ml)
masukkan telur yg dipukul ringan, kacau rata masak hingga mendidih
masukkan udang & tomato, perasakan dgn garam & gula .tutup api dn bolehlah dihidang
hidang mee dn sendukkan kuah & tmbh dgn serba sedikit bhn hiasan.
klu kurang pedas mkn dgn cili dgn kicap cair..:))
bersahur dgn anak2 hari ini dgn mee udang, aiseyy susah betul nk carik resipi yg senang yg bole di TERIMATELAN oleh anak2.....makan ler jgk tapi setoet jerr.
penyediaan untuk 4 org makan
bhn2
bhn kisar
8 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji buah keras
1 sdB udang kering
10 cili kering - di gunting kasar dn direndam dgn air panas
bhn perasa
4sdB sos cili
4 sdB tomato sos
4 sdB sos tiram
1 kuib perasa ayam
garam & gula secukup rasa
500 gm mee kuning - dicelur
500 gm udang -dibersihkan (kulit udang di masak sekejap & dikisar halus lalu ditapis)
1 tomato - ptg 4 atau 6
2 telur ayam - pukul ringan
bahan hiasan
sawi di celur
tauge di bersihkan
daun sup & daun bwg - dihiris
limau kasturi - belah 2
2 keping tahu digoreng & potong memanjang nipis
bwg goreng
telur rebus - jika suka
cara2
panaskan minyak di dlm periuk & tumis bhn kisar hingga wangi & garing
masukkan bahan perasa & air udang yg ditapis (lebih kurang 600ml)
masukkan telur yg dipukul ringan, kacau rata masak hingga mendidih
masukkan udang & tomato, perasakan dgn garam & gula .tutup api dn bolehlah dihidang
hidang mee dn sendukkan kuah & tmbh dgn serba sedikit bhn hiasan.
klu kurang pedas mkn dgn cili dgn kicap cair..:))
HAPPY COOKING!!!
slurppppppp2 sedapnya mee udang...cha aida skodeng resepinya ....heheheh
ReplyDeleteihikss:)) aida sory late reply derr:)) aida dh buat eh:))
ReplyDelete