assalamualaikum semua
hati nak tidur tapi mata x leh nk pejam lak. risau x menentu rasanya, memikirkan anak yg sulung ditempat orang, dengan keadaan huru hara, macammana lah eh dia nk study..mata x lekang sambil dengan lappy sambil2 menonton BBC news. my heart non stop palpitations watching the news. didoakan agar ALLAH lindungilah mereka.
dalam rasa risau & x menentu, kena juga memikirkan buka utk anak2 dirumah ni. simple jgk ler menu berbuka sy & anak2. mee hoon goreng & kuih getas.
bhn2
400 gm mee hoon - di rendam
500 gm udang - dibuang kulit (kulit udang direbus sebentar)
***kullit udang dikisar & ditapis (menjadi stok udang)
1 ikat daun kucai - bole jg guna sawi
50sen tauge - dibersihkan
1 keping tahu - digoreng & di hiris - optional
2 biji telur - di jadikan telur dadar - optional
1 kuib perasa ikan bilis - optional
2 sdB sos tiram
garam & gula secukup rasa
bhn kisar
1 ke 2 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1 sdB udang kering
4 sdb cili kisar - lebihkan jika mau extra pedas
**kisar dgn sedikit air
cara2
panaskan minyak & tumiskan bhn kisar , tumis hingga pecah minyak
masukkan stok udang lebih kurang 300 ke 400ml, masukkan kuib ikan bilis,sos tiram, garam & gula secukup rasa. masak hingga didih & masukkan mee hoon (tos dahulu mee hoonnya)
masak hingga air sedikit kering, masukkan udang.rasa mee hoonnya..jika sudah mencukupi rasanya & jika sudah lembut masukkan daun kucai & tauge kacau sekejap & tutup api. Bolehlah dihidang dgn hirisan tahu, telur dadar , hirisan daun sop & bwg goreng.
*** bole tambah stok / air jika mee hoon kurang lembut.
hati nak tidur tapi mata x leh nk pejam lak. risau x menentu rasanya, memikirkan anak yg sulung ditempat orang, dengan keadaan huru hara, macammana lah eh dia nk study..mata x lekang sambil dengan lappy sambil2 menonton BBC news. my heart non stop palpitations watching the news. didoakan agar ALLAH lindungilah mereka.
dalam rasa risau & x menentu, kena juga memikirkan buka utk anak2 dirumah ni. simple jgk ler menu berbuka sy & anak2. mee hoon goreng & kuih getas.
bhn2
400 gm mee hoon - di rendam
500 gm udang - dibuang kulit (kulit udang direbus sebentar)
***kullit udang dikisar & ditapis (menjadi stok udang)
1 ikat daun kucai - bole jg guna sawi
50sen tauge - dibersihkan
1 keping tahu - digoreng & di hiris - optional
2 biji telur - di jadikan telur dadar - optional
1 kuib perasa ikan bilis - optional
2 sdB sos tiram
garam & gula secukup rasa
bhn kisar
1 ke 2 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1 sdB udang kering
4 sdb cili kisar - lebihkan jika mau extra pedas
**kisar dgn sedikit air
cara2
panaskan minyak & tumiskan bhn kisar , tumis hingga pecah minyak
masukkan stok udang lebih kurang 300 ke 400ml, masukkan kuib ikan bilis,sos tiram, garam & gula secukup rasa. masak hingga didih & masukkan mee hoon (tos dahulu mee hoonnya)
masak hingga air sedikit kering, masukkan udang.rasa mee hoonnya..jika sudah mencukupi rasanya & jika sudah lembut masukkan daun kucai & tauge kacau sekejap & tutup api. Bolehlah dihidang dgn hirisan tahu, telur dadar , hirisan daun sop & bwg goreng.
*** bole tambah stok / air jika mee hoon kurang lembut.
HAPPY COOKING!!!
ingatkan letak bunga rose td.. rupanye telur dadar..:)
ReplyDeleteicaland pelangi ptg...ica ade ghupe bunga ros eh..alahaiiii bunga rose pun bole ica:)
ReplyDelete