kelapa parut 1 biji - disangai hingga kekuningan - ketepikan
bhn kisar - dikisar halus
3 sdB udang kering
2 ulas bwg putih
2 biji bwg besar
3 btg serai (hiris kasar)
sedikit lengkuas
1sdK serbuk kunyit
1sdK serbuk jintan putih
1sdK serbuk jintan manis
1sdK serbuk ketumbar
2 sdB cili kisar
***sedikit air utk mengisar bhn2
1 sdB kari ikan
1/4 cwn air asam pekat
garam & gula secukup rasa
cara2
tumis semua bhn kisar
masukkan kari ikan - tumis hingga wangi
masukkan asam jawa
perasakan dgn garam & gula
tumis hingga sedikit kering
akhir sekali masukkan kelapa goreng tadi
keringkan sedikit & bole tutup api
HAPPY COOKING!!
Asalam..makan dgn pulut,boleh jd inti pulut panggang,inti cucur badak dan boleh mkn dgn nasi ambeng jugak..sedap.
ReplyDeletemawar merah
ReplyDeleteas slm mawar - betul2 tu ..alaaahai sebut nasi ambenggg lapooo derrr!! lama x pekena nasi ambengg