salam semua. saya sharekan jugak recipe
ayam masak kurma....tapi cara yang selalu saya masak
basicnya sama saja, cuma saya omitted santan jer & sy lebihkan rempahnya
***konon2 ler health cautious!!!! hehe
bhn2
bhn kisar
seinci halia
8 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
bhn2 tumis
1/2 biji bwg besar - hiris
1 btg kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 buah pelaga
lebih kurang 8 ketul ayam - saya gunakan 3 keping dada ayam
6 biji kentang - kupas & potong 4 atau 6
80gm/6 sudu makan rempah kurma
400 ke 500ml air
garam gula secukup rasa
1/4 cwn air asam / 1 ke 2 kpg asam keping
tomato ptg 4
lada hijau dibelah tengah (jgn putus)
cara2
panaskan minyak secukupnya
tumiskan bhn tumis & masukkan bhn kisar
tumis hingga wangi & masukkan serbuk kurma
tumis hingga pecah minyak & masukkan air
masukkan juga kentang - biarkan mendidih
masukkan ayam dan biarkan kuah sedikit pekat
masukkan air asam / asam keping
perasakan dgn garam & gula
masak hingga kuahnya pekat ikut pada selera masing2
masukkan tomato & lada hijau - tutup api
bole ler dihidang
HAPPY COOKING!!!
ayam masak kurma....tapi cara yang selalu saya masak
basicnya sama saja, cuma saya omitted santan jer & sy lebihkan rempahnya
***konon2 ler health cautious!!!! hehe
bhn2
bhn kisar
seinci halia
8 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
bhn2 tumis
1/2 biji bwg besar - hiris
1 btg kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 buah pelaga
lebih kurang 8 ketul ayam - saya gunakan 3 keping dada ayam
6 biji kentang - kupas & potong 4 atau 6
80gm/6 sudu makan rempah kurma
400 ke 500ml air
garam gula secukup rasa
1/4 cwn air asam / 1 ke 2 kpg asam keping
tomato ptg 4
lada hijau dibelah tengah (jgn putus)
cara2
panaskan minyak secukupnya
tumiskan bhn tumis & masukkan bhn kisar
tumis hingga wangi & masukkan serbuk kurma
tumis hingga pecah minyak & masukkan air
masukkan juga kentang - biarkan mendidih
masukkan ayam dan biarkan kuah sedikit pekat
masukkan air asam / asam keping
perasakan dgn garam & gula
masak hingga kuahnya pekat ikut pada selera masing2
masukkan tomato & lada hijau - tutup api
bole ler dihidang
No comments:
Post a Comment