bahan2
300 gm gula melaka
350 ml air
3bj telur
200 gm gula pasir
350 gm tepung gandum diayak bersama:
setengah sudu teh baking powder & 1 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
1 sudu teh esen vanila
50 gm marjerin dicairkan8-9 biji pisang raja/berangan @ emas di hiris bulat tipis
cara2
1.Masak gula melaka dgn air hingga larut & tapiskan,biarkan sejuk.
2.Pukul telur dan gula hingga kembang dan pekat.
3.Masukkan tepung2 yg diayak sedikit2 & kacau rata.
4.Masukkan sirap gula melaka,esen vanila & marjerin cair,kacau sebati.(kalau tepung masih bergentel,tapiskan adunan tersebut.)
5.Sapukan mangkuk acuan dgn sedikit mentega/minyak & masukkan 2 sudu kecil adunan & letakkan hirisan pisang di atas.kukus 15-20 minit.Biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan.
wahhh.....cantiknya apam harum manis tu...
ReplyDeletenampak sangat sedapp la..
adeh nampak sedap sgt!
ReplyDeleteHEMM,,enak sangat nampaknye tu cake,,,<< salam kenal yah dari Indonesia,,,,,,,,,
ReplyDeleteMAS...mmg sedap mas ..dn cara dia pun senang kan:))
ReplyDeletehai syeila....jom2 mensteam apam:))
ReplyDeletededetea slm kenal to u too!!
ReplyDelete