made this one on 070511.
Bhn2
BASE
1 cwn biskut hancur (biskut marie)
1/2 cwn choc chip
1/3 cup mentega, dicairkan (kt microwave pun bole)
500 gm cream cheese (biarkan pd suhu bilik)
2 sudu teh gelatine yg dilarutkan dgn 1/4 cwn air panas (yg betul2 panas...br lps mendidih gitu) - masa nak masukkan dlm cream cheese baru kita larutkan gelatine
1 tin susu pekat (400gm) ...(agak2 krn skrg smua susu dlm tin yg tinggi tu. 505gram.)
1/3 cwn lemon jus
2 sudu besar parutan kulit lemon.
Cara2
tepi loyang sapukan dgn margarine/butter dn dustkan/taburkan sikit tepung
supaya sng nk klur nnt.
campurkan biskut marie yg hancur, choc chip
& mentega cair
tekan2 dn padatkan pd base loyang
**sebenarnya utk base ni tebal sikit pun bole.
susun potongan pisang di atas biskut tadi
sejukkan dlm fridge
pukul creamcheese sampai lembut,
masukkan larutan gelatine,
susu pekat, lemon jus dn parutan lemon.
pukul smpi adunan sama rata.
tuangkan sedikit kt atas base yg dh kita sejukkan tadi.
addkan potongan pisang berselang seli dgn adunan cheese smpi adunan abis.
lepas tu simpan balik dlm fridge semalaman atau 4 jam.
bila dah sejuk bole dihidang
** biskut marie tu lebih kurang 12 to 16 kpg...klu nk lebih hancurkan lebih.
ok tgk pd pic sy tu...konon nk wat caramel ler...tapi manis sngt...next time wat x perlu caramel krn pisang &cheese tu dh mmg perfect dah.....so tu kira FAIL ler!! hehe
Bhn2
BASE
1 cwn biskut hancur (biskut marie)
1/2 cwn choc chip
1/3 cup mentega, dicairkan (kt microwave pun bole)
500 gm cream cheese (biarkan pd suhu bilik)
2 sudu teh gelatine yg dilarutkan dgn 1/4 cwn air panas (yg betul2 panas...br lps mendidih gitu) - masa nak masukkan dlm cream cheese baru kita larutkan gelatine
1 tin susu pekat (400gm) ...(agak2 krn skrg smua susu dlm tin yg tinggi tu. 505gram.)
1/3 cwn lemon jus
2 sudu besar parutan kulit lemon.
Cara2
tepi loyang sapukan dgn margarine/butter dn dustkan/taburkan sikit tepung
supaya sng nk klur nnt.
campurkan biskut marie yg hancur, choc chip
& mentega cair
tekan2 dn padatkan pd base loyang
**sebenarnya utk base ni tebal sikit pun bole.
susun potongan pisang di atas biskut tadi
sejukkan dlm fridge
pukul creamcheese sampai lembut,
masukkan larutan gelatine,
susu pekat, lemon jus dn parutan lemon.
pukul smpi adunan sama rata.
tuangkan sedikit kt atas base yg dh kita sejukkan tadi.
addkan potongan pisang berselang seli dgn adunan cheese smpi adunan abis.
lepas tu simpan balik dlm fridge semalaman atau 4 jam.
bila dah sejuk bole dihidang
** biskut marie tu lebih kurang 12 to 16 kpg...klu nk lebih hancurkan lebih.
ok tgk pd pic sy tu...konon nk wat caramel ler...tapi manis sngt...next time wat x perlu caramel krn pisang &cheese tu dh mmg perfect dah.....so tu kira FAIL ler!! hehe
No comments:
Post a Comment