Monday 7 May 2012

KEFTA BEBOLA DAGING


ASSALAMUALAIKUM semua
menu lunch saya untuk hari ini...
resipi yang simple dan sedap ..should try..sangat2 sedap
penggunaan rempahnya also ade sikit kelainan dari menu2 masakan kita yang biasa
jom tgk2 resipinya...kalau cukup bahan bolehlah memasaknya. makan dgn roti pun sedap...:)


KEFTA BEBOLA DAGING
resipi & sumber : CHEF WAN @ sajian aidilfitri bersama chef wan eksklusif untuk avon

Bahan2

Bahan untuk bebola daging
500gm daging hancur
1 biji bwg besar - dadu kecil
2 ulas bwg putih - cincang halus
4 sdB daun parsli - hiris halus
1 sdB serbuk lada putih
1sdK serbuk jintan halus
1 sdB serbuk paprika
2 sdK garam
2 sdB minyak zaiton
**** SATUKAN SEMUA BAHAN DAN DIGAUL RATA, DIJADIKAN BEBOLA & KETEPIKAN


Bahan untuk kuah
60 ml minyak zaitun
1 biji bwg besar - cincang halus
3 ulas bwg putih - cincang halus
1 sdK serbuk jintan halus
1 sdK serbuk jintan kasar
1 sdB serbuk paprika
2biji tomato - diramas - sy potong dadu  kecil
2 sdB daun ketumbar
2 sdB daun parsli
garam, gula & serbuk lada sulah secukup rasa
2 biji telur

Cara2
Panaskan minyak zaitun, tumis bwg besar & bwg putih hingga wangi. masukkan bahan rempah tumis seminit dan masukkan tomato. masak dgn api perlahan lebih kurang 10 minit. - sy tmbhkan sedikit air
Masukkan daun ketumbar, parsli & bebola daging
perasakan dgn garam, gula & lada sulah secukupnya.
masak dgn api perlahan selama 15 minit dan pecahkan telur..masak lagi untuk 5 minit
siap untuk dihidang.


HAPPY COOKING!!!


No comments:

Post a Comment