AYAM KARLIO NANAS
resipi & sumber :CHEF WAN @ buku sajian aidilfitri bersama chef wan eksklusif untuk AVON
Bahan2
60ml minyak sayur - sy guna minyak masak biasa
Santan dr 1 biji kelapa - sy x guna, sy gantikan dgn air sahaja
Ayam - 1 ekor belah 4
4 kpg Asam keping / gelugor
Gula secukup rasa
1/2 biji Nenas - dipotong lebar2
Daun kesom - 4 sdB hiris halus - sy x hiris sy petik sehelai2
Bahan kisar
10 biji cili merah
8 biji cili api
6 biji buah keras
3 btg serai
2 cm lengkuas
2 helai daun limau purut
3 tangkai daun ketumbar
Cara2
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga wangi
Masukkan santan dan ayam bersama asam keping serta garam & gula secukup rasa.
Didihkan selama 1/2 jam hingga ayam empuk.
Masukkan nenas dan daun kesom
Masak lebih kurang 15 minit hingga kuah sedikit pekat.
HAPPY COOKING!!!
No comments:
Post a Comment