Tuesday, 29 May 2012

IKAN MINYAK



ASSALAMUALAIKUM semua

hehe senyum2 jer eh baca tajuk n3 kali ni..jangan hengat orang minyak jer ade eh...
ikan pun ade tau..seriusly..jgn pndg pada ghupe..cuma bole judge pada rasa..sekali merasa, nak lagi dan lagi..seriusly x tiffu...walaupun itam, yg itam tu ler yg sedap!!

kk baby my doter - hmm mentang2ler belajar bio, anotomy bagai..dia bole sound mummy dia, isshh mummy dis is carbon, (looking by the black 'bumbu' tht appear when i fried it), u can't consume carbon, coz in our system we already had carbon, bla bla bla bla....and i was pulseing, looking at her and listening with full enthusiasm.....thinking when she going to stop ...me so enthusiasm to eat now ler dear..happen to be it was the time for  my breaking fast...then i said it's ok ler baby, mummy amik sekali2 jer....ekekekekeke....she like shaking her head...I LOVE U DARLING BABY...:))
me already cooked this ikan minyak for 4th time..miahahahahaha...

ok ok back to my ikan minyak......
ORANG MINYAK tu jaat kejenya,...asik nk meng'tut' anak dara orang , dah 'tut' tu lak, ade ati nak pangkah2 muka lagi..mmg sadis x bermoral pny kaum tau...nyammpahhhh tau...x suka3

IKAN MINYAK lak lain eh..rasanya sangat2 sedap...makan dgn nasi macam tu aje dah lebih dari cukup....klu korang yg mmg jenis kuat makan cam saya, 1 ekor mmg x cukup eh.....hehehehehehe

cara makannya pulak..bak kata kk tun ade caranya tau..jeng jeng jeng...ekekekeke
colek ikan + serdak itam tu + minyak, gaul dgn nasi yg kita nak suap tu... ngap!

jom tgk recipe simple ala ''KEJAMRUT'' ..suka eh dgn tag line kk tun, KEJAMRUT..gaya2 kejam perut kut....hehe..
my dear KK TUN, terimakasih daun keladi kerana sudi mengshare recipe terbaik ni, jg terimakasih sekali lagi krn keizinan yg diberi utk cha share pd blog...kk tun..ade lagi recipe unik kebabom jgn lupakan cha yea...mekasih in advance..:))

IKAN MINYAK
recipe : KK TUN - PN. Hariyatul Asni Abdul Rani

bahan2
ikan temenung (kembung) - medium size - sy guna ikan kerisi
cabai hidup (cili merah) - dlm 5-6 biji
bwg merah - dlm 10 ulas
bwg putih - 2 ulas
asam jawa - diperah pekat, dlm 1/2 cawan or less
gula
garam
serbuk kunyit

cara2
cabai, bwg merah n bwg putih ditumbuk kasar.
kemudian gaulkan bersama dgn perahan asam jawa, gula, garam n serbuk kunyit. test rasa dia...masam2 manis pedas...
lumurkan pada ikan t tadi & sumbatkan sikit dlm perut ikan, perap dlm 1/2 jam
goreng pada api sederhana, ikan digoreng sekali dgn bahan2 perap.
cuma bahan2 perap tadi tu akan jadi hitam masa menggoreng. jgn goreng garing... kalau boleh, dah jadi kehitam2an tu (jgn itam sgt...nanti pahit...)- sendukkan keluar serdak2 tu dan letak dlm piring... jgn buang!
dah selesai goreng, letakkan ikan td dlm piring asing dan tabur dgn serdak yg diasingkan tadi... pastu sendukkan sikit minyak bekas menggoreng tu and tuang atas ikan...biar berlinang sikit ikan tu...


lalalalalalalallalalaaa HAPPY TUMMY!!!

8 comments:

  1. salam kak cha

    sedapnya, tina suka kalau masak mcm ni, sebab cili dia dah garing hitam2 mcm tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tina..betul2 tu tina kk cha dh lebih dr 3 kali masakm ni..jatuh cinta arr dgn lauk ni..x yah lauk lain pun tina:))

      Delete
  2. tq cha for trying... malu pulak akak mention nama kat sini... ekekeke... ehhh... kena mention cara makan, kang diorang letak tepi ja serdak2 tu... lalalalaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kk tun..ihikss..xpe kak ..cha cuma mentioned nama jer..kira berkat ler ajaran arwah atok kk tun tu..nway cha dh edit cara2 nk menikmatinya..ekekekekke..mmg mabeles:)

      Delete
  3. wah..wah..resepi baru ni..boleh cube nnti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ct..ni recipe kk tun ler lalink mmg mabeles..:)) jom2 try:)

      Delete
  4. Kak Cha ...

    Unik resepi nie !! Macam best ajer ...
    nanti Nina nak try laa
    TQ yea

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina...u should try dik..sekali cuba kk cha mmg dh jatuh cintaaa...sedap giler:))

      Delete