Friday, 13 April 2012

JELLY POLKADOT



ASSALAMUALAIKUM

tadaaaaaa hari ni nak share pencuci mulut yg mmg dah lama nak ce try buat..bole ke tak..alhamdullilah..
jadikk so saya share ngan semua eh..

JELLY POLKADOT
resipi - Sasharahmat

bhn A
jelly powder 10 grams
gula 3/4 cwn
air 900ml
sedikit pandan flavour

bhn B
jelly powder 10 grams
sugar 3/4 cwn.
santan 900ml (cha guna 200ml santan pekat dlm kotak & 700ml air) SANTAN BOLEH DIGANTIKAN DGN SUSU CAIR
sedikit pandan flavour
sedikit garam

Cara2
1-masukkan bahan A & bahan B dlm periuk yg BERASINGAN dan masak hingga didih.- pastikan periuk sentiasa diatas dapur dgn api yg perlahan - jika terlalu pekat boleh tmbhkan air sedikit

2-bila dah didih sukat 1 cawan bahan B dan tuang ke dalam acuan / loyang


3-ambil sedikit bahan A. asingkan kedalam bekas2 kecil utk dibancuh dgn warna, bila permukaan lapisan pertama tadi dh agak2 mengeras - jgn keras sangat ..bolehlah dot2kan dgn warna2 pilihan





4-dot-dotkan atas permukaan lapisan pertama tadi -pastikan lapisan pertama tadi tidak terlalu keras yea..nanti jelly akan terpisah bila kita keluarkan dari acuan.

5-sukat pula bahan A dan tuang perlahan2 diatas permukaan yg dah di dot2kan tadi.

ulang process hingga jelly habis.
jika jelly beku..masak sekejap..jika jelly yg berwarna beku.masukkan kedalam microwave utk cairkan.
pastikan setiap lapisan tidak terlalu keras utk lapisan seterusnya

SELAMAT MENCUBA:)








SWEET & JOY
















16 comments:

  1. memang dok tunggu dr tadi..kita kan suka lepak kat sini..cantik kejadiaanya kakcha :)suka2

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaaa syg ler kat imahhh..sanggup tggu eh:)) imah..dh ade blogspot lum:)

      Delete
  2. Wahhhh..cantiknye. Pandai Cik Sasha buat..Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. achiq tepin..alaaa achiq pun bole wat..sama jer mcm kita wat jelly rainbow tu:)

      Delete
  3. salam..dtg singah..terdingah jap nak jally dot dot terus buka mata basau2 hehhe menarik dan hebat..cantik kira jally perasa susu yeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sheila..pat yg boh santan / susu cair tu mmg ade rasa lemak ler..ihikss..tapi pat yg plain tu jst manis plain jer...tapi utk ni mmg cha letak perisa pandan..

      Delete
  4. asslm....wah jatuh cinta tgk jelly polkadot tu....sgt mnarik....mesti sedap ni...kejadiannya pon sempurna geram la QH tgk....nk simpan resepi ni...tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. walalikumsalam QH....rasa mcm jelly pandan tu..alhamdullilah jadik..tu pun cha try jer buat...not bad ghupe dia..mekasih QH

      Delete
  5. Replies
    1. MIEEEEEEE...bole wat hantaran ni mie:)

      Delete