Saturday, 14 April 2012

hokkaido cupcake


ASSALAMUALAIKUM

selamat ber'weekend' utk semua.
hari ni saya nak share cake lembut gebu...hokkaido cake..rata2 kalau tgk recipenya mcm chiffon cake pny recipe , sponge cake pun ade kan?..bezanya ada custard dalamnya..ok ler tu..ce try arr..sebenarnya ni 2nd batch saya mencuba kek ni...1st time buat, kejadiannya tidak brp besh, ....so utk 2nd time ni sy share ler kerana molek hasil jadiannya:) saya baked semalam petang ...

pada yg nak mencuba bole lah mencuba resipi2 yg ada di blog2 atau di internet.saya cuma gunakan recipe kek chiffon yg dalam simpanan saya. untuk custard pun saya gunakan yg tiada telur.
dan saya juga menggunakan cupcake liner (yg lembut) & souffle cup (yg keras) untuk melihat hasilnya.
ternyata ke2 -2nya x menghampakan arr..mmg bole guna pun:))



HOKKAIDO CAKE
resipi - Sasharahmat
*** dapat menghasilkan lebih kurang 19 cupcake. hasil mungkin x sama kerana penggunaan cup liner & souffle cup.
bahan2
BAHAN A
3 biji kuning telur
1/3 cawan minyak masak / mazola
1/3 cawan susu
½ sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
sedikit esen vanila
1 cawan tepung kek diayak bersama 1 sudu teh double acting baking powder

BAHAN B
3 biji putih telur
1/3 cawan gula pasir
1/2 sdK cream of tar tar

cara2
satukan bahan A...satukan hingga tidak berbintil - ketepikan

bhn B
pukul putih telur hingga berbuih masukkan gula sedikit demi sedikit smbl terus memukul
masukkan cream of tar tar ..pukul lagi hingga adunan menjadi meringue - stiff
satukan bhn A dgn bhn B dgn cara kaup - (fold).
masukkan kedlm cupcake liner / souffle cup
dn bakar pd suhu 160'c  18 mins atau lebih (bergantung pd oven masing2)
klurkan dr oven dan sejukkan diredai

BAHAN CUSTARD - kastard haruslah tidak terlalu pekat atau cair utk kita pipekan kedalam kek.
Bahan2
2 ke 3 sdB tepung kastard
1 cwn susu
sedikit esen vanila
1/3 cwn gula kastor
1 sd makan mentega

Cara2
satukan semua bahan kecuali mentega
kacau rata baru di masak di atas api. teruskan mengacau hingga likat
(jika terlalu cair tmbhkan sedikit tepung kastard yg terlebih dahulu dilarutkan dgn air
jika terlalu pekat tambahkan sedikit susu.)
jika berpuas hati dgn kelikatan kastard , masukkan esen vanila kacau & tutup api. masukkan mantega dn teruskan mengacau. kastard telah sedia utk digunakan. pipekan custard ke dalam cupcake apabila cake dah sedikit sejuk. sy gunakan syringe utk mudahkan kerja.

***jika sukakan kastard yg banyak boleh gandakan atau buat 1 1/2 adunan dr yg diatas.



HAPPY BAKING!!

8 comments:

  1. Mmmm cam best jer, mintak izin nak amik recp ye:)) terima kasih...nak cube buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanim..mmg yummy dn sooooooo soft cakenya..carry on share:))

      Delete
  2. Salam Sasha,
    Nampak menyelerakan..boleh try nti..

    ReplyDelete
  3. A'kum shasha...

    sy baru je buat hokkaido cupcake ni...mmg ringan dan lembut je tekstur cakenya...+ cudturd filling bertambah2 sedap jadinya...tq so much ye share resepi yg mabelesss ni...

    ReplyDelete
  4. Nk tnye,susu tu pkai susu pekat ke susu segar or susu cair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory for thelate reply... susu tu guna susu segar/ susu dlm kotak atau susu tpg yg dibancuh dgn air..mana2 yg ade dlm simpanan anda

      Delete
  5. sedapp nya... nak try buat lah... dah lama cari yang guna sukatan cawan. terima kasih untuk resepi

    Jom Baca Tentang: Makanan Yang Bantu Detoks

    ReplyDelete