Monday, 1 August 2011

asam pedas ikan tongkol

salam semua
klu stori psl asam pedas, sinonimnya sure JOHOR eh...tapi semua negeri dlm malaysia ade cara dn rasa tersendiri yg pasti & tentunya enak mengikut selera masing2.
saya  pernah makan asam pedas ikan tenggiri  ade daun selasih.., asam pedas ikan pari dgn lada hitam, juga asam pedas ikan terubuk, kuahnya pekat dn ade kelapa yg dibakar dn dihiris nipis - hemm tu cara arwah mak masak :))..& kdg2 sy jg masak asam pedas dgn menambahkan sesudu 2 pes tomyam.
yg pasti semuanya sedapppp.!!

utk kali ini sy share cara saya masak asam pedas..yg simple jer..klu nk dpt hasil yg enak, dptkan ikan yg segar...ikan pilihan utk asam pedas selalunya, ikan caru, ikan merah, ikan bawal, ikan pari  & ikan terubuk..
klu nk gunakan ayam atau daging pun boleh!!!!


bhn2
500 ke 800gm ikan tongkol - dibersihkan  dn potong 3 atau 4 - tos
minyak masak secukupnya utk menumis
10 bendi
1 ke 2 biji tomato - potong 4 atau 6
daun kesum secukupnya
1 ke 2 bunga kantan
air asam secukupnya
garam & gula secukup rasa

bhn kisar
10 ke 15 cili kering (lebihkan klu nk pedas) - di gunting kasar & masak sekejap / direndam dgn air panas
10 ulas bwg kecil
3 ulas bwg putih
1 inch halia
1 inch kunyit -bole guna serbuk kunyit
1 btg serai - hiris kasar (bole jg klu dititik saja & x perlu kisar)
sedikit belacan

cara2
panaskan minyak - tumis bhn kisar hingga masak
masukkan ikan, daun kesum & air asam
masak hingga mendidih & kuahnya sedikit pekat
rasakan dgn garam & gula ikut selera
masukkan bendi & bunga kantan - biarkan masak msk sekejap
akhir sekali masukkan tomato - tutup api & boleh dihidangkan


HAPPY COOKING!!!

2 comments:

  1. amboiii... tghari kuar lauk asam pedas nih...

    ReplyDelete
  2. yan lauk lama tu kk cha baru post hehe

    ReplyDelete