Wednesday, 17 August 2011

popia pedas


assalam semua...selamat bercuti nuzul quran pada yg bercuti ler eh.
insyaALLAH hr ni nk start buat biskut raya ler...dh over 2 weeks puasa ...belum lagi buat kuih raya
semalam anak2 berbuka puasa nasi lemak & jg popia goreng.saja sy tmbhkan yg pedas utk selera sendiri.


sambalnya rasa biar manis pedas sikit baru ummph:))..then bila sambal dh sejuk baru masukkan popia yg dh siap digoreng.

bhn2
2 ulas bwg putih - kisar
5 biji bwg kecil - kisar
2 sdK udang kering - kisar
5 sdB cili kisar - lebihkan klu nk pedas
garam gula secukup rasa
1/4 cwn air asam

cara2
panaskan minyak & tumis bhn kisar, masak hingga garing, tmbhkan garam gula (sy lebihkan gula kerana sukakan manis) & air asam..masak hingga smbl kering sedikit - sejukkan sebentar & baru di gaul serata dgn popia yg siap digoreng



HAPPY VIEWING!!!

2 comments:

  1. cha lembik tak yg sira tu .kita buat lepas sira selalu lembik tak umph la

    ReplyDelete
  2. cik mimi...x brp lembik ler ade part yg lembik jgk..tapi cha make sure sambalnye sejuk...dn jgn bnyk sngt minyak..bole ler mimi..takat nk mkn sendiri:))

    ReplyDelete