Tuesday, 16 August 2011

bubur lambuk


bubur lambuk...hemm sape yg x suka kan...klu kat kl ni sure2 bubur lambuk kmpg baru paling fofular..org beratur tu nk amik bubur lambuk kmpg baru:)

anyway hr ni sy nk share cara saya menyediakan bubur lambuk..

BAHAN2
-2 cawan beras dimasak dgn 8 ke 10 cawan air
-isi ayam / daging secukupnya - di potong kecil
-udang secukupnya - dibersihkan
-1 kuib perasa ayam
-garam& lada sulah / lada hitam secukup rasa
-200ml santan
1 labu bwg di hiris & digoreng hingga layu lalu dikisar dgn sedikit air & minyaknya sekali.




bhn hiasan
daun bwg & daun saderi - potong halus
bwg goreng
telur dadar - hiris nipis

bhn tumis
6 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
sedikit halia*
2 ke 3 sdB rempah kurma / sop
minyak utk menumis
bhn bertanda (*) kisar / tumbuk halus

CARA2
-masak beras tadi hingga menjadi bubur - jika menggunakan daging..bolelah dimasak bersama dgn bubur.
-masukkan kuib ayam.
-di kuali yg lain (tumis darat) panaskan minyak, tumis bhn kisar & masukkan serbuk kurma /sop.tmbhkan sedikit air, masukkan ayam & santan pekat..masak sekejap & masukkan udang. masak sekejap dn tutup api.
-masukkan bhn tumis ke dlm periuk yg berisi bubur tadi.
-masukkan jg bwg yg digoreng & dikisar.kacau rata & perasakan dgn garam & lada sulah.
-masak sekejap & bolelah dihidang dgn bhn hiasan


sy selalunya makan bubur lambuk dgn smbl kicap


bhn2
cili padi dibersihkan dan dicelur/ dimasak sekejap
1 ke 2 ulas bwg putih
kicap manis secukupnya
cuka secukupnya
garam gula secukupnya
blend kesemua bahan dan rasalah manis masinnya.


HAPPY COOKING!!!

No comments:

Post a Comment