Wednesday, 17 August 2011

tepung pelita


recipe dr irma @irmadilondon
inspirasi  - pn askieya @ AS

sbg pencuci mulut..tepung pelita ni x perlu KUKUS. masak seperti biasa & bole di masukkan terus ke dalam acuan pilihan. pada yg memang rajin bole lah buat acuan dari daun pandan atau daun pisang.:) pada yg kurang rajin macam saya ni,sy cuma gunakan acuan gelas jerr

BAHAN2
lapisan bawah (hijau)
1 cwn tepung beras
1 cwn gula
5 cwn air
daun pandan secukupnya (dikisar & di tapis)- sy gunakan pewarna hijau & perisa pandan
sedikit air kapur & garam

lapisan atas
4 cwn santan
5 sdB tepung beras
2 sdT garam

CARA2
-satukan bahan lapisan bwh (hijau) gaul sebati dan masak atas api hingga berkilat warnanye dan masukan dlm acuan yg disukai
-bahan2 utk lapisan atas juga disatukan dan masak atas api hingga pekat sedikit & tuangkan atas lapisan hijau tadi. sejukkan dn bole lah dimakan.

SWEET & JOY!!!

3 comments:

  1. Salam
    menarik cantik tepung pelita tu...kalau buat sendiri mmg puas mkn...

    ReplyDelete
  2. sasha..akk dah buat 2 ari lps..guna mangkuk kecik je ..senang.akk punya yg bhg putih tu mcm lembik sikit tau..sbb guna 4 sudu je tepung. Sasha punya mesti elok sbb guna 5 sudukan. lain kali akk pun nk guna 5 sudu.

    ReplyDelete
  3. mawar merah...senang eh kak x yah guna bekas2 dr daun pisang or daun pandan....yea kak bole ler cuba:))

    ReplyDelete