Thursday 4 August 2011

ikan halia sos plum

salam semua...dh masuk hr ke 4 kita berpuasa...
kejap jer kan masa berlalu...sedar2 x sedar nnt dh penghujung puasa lak...pd yg tgh training anak2 kecil berpuasa..ALHAMDULLILAH..tentu seronok kan...anak2 mmg patut kita ajar dari kecil..senang nk gayakan:))
ok berbalik psl makan2...ishhh ishhh..bulan puasa pun nk stori psl makan kan..x patut sungguh..ihiks
anyway saya nk share recipe yg sy tukil dr laman web sajionline
seronok kerana pd saya menu baru..dn alhamdullilah anak2 semua suka, sy suka kerana ada plum sos tu..tu yg rasa gedics nk mencubanya...oklah say no more ...jom kita homework resipinya..masa mula2 baca resipi adelah sedikit KETIDAK MUNASABAHAN pd recipe tu...kerana jumlah plum sos yg digunakan utk 1 hidangan..makkk aii 3/4 cup?? biar betullll??? so saya mmg ade ubah..x relevan dgn portion ikan/ayam yg di masak. pada yg belum pernah mencuba plum sauce..ini lah masa yg sesuai utk cuba merasa benda/flavour baru...


resipi diintai dari sini
resipi asal menggunakan ayam & sy ubah ikut ke sesuaian hidangan

Bahan2
2 keping ikan dory - dipotong kecil
1 ulas bawang putih
1 sudu besar halia parut
3 tangkai daun bawang - dikerat 2 cm
5 sdB sos plum
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1/4 cwn air - pd yg x suka berkuah bole kurangkan air
3 sudu besar minyak masak
Garam & gula secukup rasa

Cara2
Goreng ikan sekejap..ikan X perlu di perisakan..angkat ikan & ketepikan.
Tumis bawang putih & halia
Masukkan sos plum, kicap cair & bancuhan tepung jagung dn perasakan dgn  garam & gula
Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah mendidih dan pekat.
Masukkan ikan & tutup api. Masukkan daun bwg & hidang panas.


HAPPY COOKING!!!

1 comment:

  1. Assalammualaikum & slmt brpuasa sha. telan ayaq lioq chekiah nengok resepi sha..cam dah rasa kat tekak rasa halia, kedpn isi ikan dory dan kemasaman sos plum. leh x sha tayang sos plum yg sha guna sbb chekiah blum prnah msk guna sos plum ni..apa2pun mmg mantop resepi sha ni :)

    ReplyDelete