as salam semua
satu lagi recipe yg sy intai dr webpage jg..kali ni webpage wanita2u macam2 topic ade di page tu.
recipe ni bila sy baca & baca, ade gaya masak rendang lak...tapi berkuah lemak..camne tu, tu yg lagii gedics nak cuba..tapi kusss semangat saya yg mmg sentiasa ''semangat'' ni....alahai bnyk lak portionnya:))
so recipe sy adalah utk size 4 org makan, tapi klu yg nk masak lebih tu bolelah tambahkan bhn2nya
recipe asal refer SINI
bhn2
2 keping dada ayam - potong sederhana & dibersihkan
2 helai daun limau purut - dikoyakkan
1 serai di ketuk
3/4 cwn santan
5 biji cili api (biarkan sebiji sebiji) - sy x letak
1 tomato - belah 4
1 keping asam keping
minyak utk menumis
garam & gula secukup rasa
bhn kisar
5 biji cili api - sy x letak
2 sdB lada kisar
sedikit halia
sedikit lengkuas
1 sdK kunyit serbuk
8 ulas bwg merah - sy guna 1 biji bwg besar
1 ulas bwg putih
2 biji buah keras
cara2
panaskan minyak & tumis bhn kisar & masukkan serai
bila dah pecah minyak bole masukkan ayam & biarkan sekejap
masukkan santan, daun limau purut, asam keping & cili api
biarkan reneh dgn api perlahan & msk hingga pecah minyak & sebelum tutup api bole dimasukkan tomato.
satu lagi recipe yg sy intai dr webpage jg..kali ni webpage wanita2u macam2 topic ade di page tu.
recipe ni bila sy baca & baca, ade gaya masak rendang lak...tapi berkuah lemak..camne tu, tu yg lagii gedics nak cuba..tapi kusss semangat saya yg mmg sentiasa ''semangat'' ni....alahai bnyk lak portionnya:))
so recipe sy adalah utk size 4 org makan, tapi klu yg nk masak lebih tu bolelah tambahkan bhn2nya
recipe asal refer SINI
bhn2
2 keping dada ayam - potong sederhana & dibersihkan
2 helai daun limau purut - dikoyakkan
1 serai di ketuk
3/4 cwn santan
5 biji cili api (biarkan sebiji sebiji) - sy x letak
1 tomato - belah 4
1 keping asam keping
minyak utk menumis
garam & gula secukup rasa
bhn kisar
5 biji cili api - sy x letak
2 sdB lada kisar
sedikit halia
sedikit lengkuas
1 sdK kunyit serbuk
8 ulas bwg merah - sy guna 1 biji bwg besar
1 ulas bwg putih
2 biji buah keras
cara2
panaskan minyak & tumis bhn kisar & masukkan serai
bila dah pecah minyak bole masukkan ayam & biarkan sekejap
masukkan santan, daun limau purut, asam keping & cili api
biarkan reneh dgn api perlahan & msk hingga pecah minyak & sebelum tutup api bole dimasukkan tomato.
HAPPY COOKING!!!
Kak Sha.yummy!,sedapnye utk berbuka ataupun sahur kan?
ReplyDeletelin mmg nyum2 lin..lin dh cuba lum..sedap rasanya:))
ReplyDeleteSomething similar to Ayam Masak Lemak Pedas I used to do.
ReplyDeleteMemang menyelerakan sungguh your dish, nak cari nasi!!! :D
love to cook...lolss..camne eh nk diet cam ni..:))
ReplyDelete