Wednesday 3 August 2011

black pepper chicken roast


kira resipi ulang tayang ler... sy & anak2  pny iftar 020811. anak2 mmg  suka, tapi sy x layan ler recipe cam ni..tetap nk carik nasi..:))

blackpepper chic roast
bhn2 perap
3 ulas bwg putih - dikisar
1 bwg besar - dikisar
sedikit halia  - dikisar
sedikit rosemary
4 sdB lada hitam yg telah ditumbuk
2 sdB worcestershire steak sos
2 sdB sos ladahitam
sedikit garam
**lumurkan / perapkan 1 ekor (sederhana size) ayam dgn semua bhn di atas  at least 2 jam
bakar pd suhu 180'c selama  45 mins / hingga masak
bole sapukan mentega bila ayam keluar dari oven


blackpepper sauce
bhn2
6 sdB lada hitam tumbuk halus
1 ulas bwg putih - tumbuk hancur
2 sdB worcestershire steak sauce
3 sdB sos lada hitam
2 sdB mentega
2 sdB tepung gandum
sedikit air / stok ayam
cara2
cairkan mentega tumiskan bwg putih , masukkan tepung
masukan sedikit air / stok ayam, seratakan & masukkan semua bahan lain
masak hingga mendidih..jika kuah terlalu pekat bole tmbh sedikit air / stok ayam
perasakan dgn sedikit garam & gula


as ussual saya hidangkan bersama dgn mashed potatoes & mushroom gravymacaroni cheese , coleslow.
HAPPY COOKING!!!

No comments:

Post a Comment