Saturday, 2 July 2011

red bean bun

as'salam semua
dah lama x meroti....disebabkan lunch td x masak...so ptg tadi dgn sepenuh tenaga..hehehe menguli doh roti.
sy gunakan recipe ROTI NAIK cuma sy tmbhkan 1 tsp bread improver & bread softener, jg sy kurangkan gula pd sirap gula tu.
sebenarnya nawaitu meroti ni dah dr hr isnin lepas..dh klurkan tepung roti & segala bagai bahan..lepas tu ARAMMMMM......malas berpanjangan....bnyk sngt  ''mummy x kose'' kan.....hehehe
hr ni baru ade rase kose yg maha hebat..jadiknya sy meroti dgn penuh perasaan ...



nak dapatkan effect mcm ulat tu..(mcm sea cucumber kata kk baby). bole refer pic seterusnya


agak mudahkan.


PIC 6 - terbalikan roti (kesan ptg dibwh) dn lipat 2
PIC 7 - cantumkan hujung dgn hujung..klu x lekat guna telur atau air sikit as a glue
PIC 8 - hasilnya.....(iggykan jari2 yg sibuk nk enterframe)

selepas klur dr oven bole sapu permukaannya dgn butter atau marjerin




bila guna bread improver ni roti lagi ringan dn mudah naik. nmpk kegebuan roti tu kan..sama ler mcm tuan pny roti....adoiiyaii..

HAPPY BAKING!!!

3 comments:

  1. salam nak tanya la cam ner nak wat inti kacang tue erk...harap boleh share ngan sy...tq

    ReplyDelete
  2. me..salam....nk wat kcg pny intiu tu ke? yg tu sy beli ready made...

    ReplyDelete
  3. Nyum..nyum...sedapnya kak Cha. Jadi lapar lak tgok kak Cha punye roti gebu nie

    ReplyDelete