Sunday, 12 June 2011

roti naik



bahan A
yis (instant /serbuk) 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung gandum 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik
ing A
11 GM yeast (instant / powder)
1/2 CUP LUKE WARM WATER
1 tbsp sugar
1 tbsp flour
*** combine ingredients A and let the yeast rise



bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega dicairkan
ing B
2 tbsp melted margarine / butter


bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula (KLU RASA MCM KURANG CECAIR BOLE TMBH 1/4 CUP LG AIR)
ing C
For syrup - 1 cup sugar dissolved with 1 / 2 cup hot water (sugar can reduce) ​​
****u can  add liquid (water) - 1/4 cup


bahan D
3 cwn tpg gandum + 1/2 cwn tepung gandum
ing D
3 cups flour + 1 cup flour (1 cup flour only for knead dough)


pic 1
masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung

pic 2
masukkan bhn A & C

pic 3
masukkan bhn B

pic 4 to pic 6
uli serata, hingga licin (doh x melekat di tngn)
gunakan extra tepung yg 1/2 cwn tadi...(x perlu abiskan-guna sedikit2)
cuma utk dusting dn utk doh x lekat ditngn.

pic 7
perap hingga 30 to 45 min
klu nk doh naik cepat keep doh di tempat hangat

pic 8
doh naik seganda - x perlu tumbuk doh
terus cuil doh dn bulatkan jadi doh kecil

pic 9
bole di cuil dn susun pd loyang yg tlh disapu marjerin
biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti
dn lebih sedap taburkan gula (tips dr mama jijah)


yg ni lak doh yg sama tapi sy jadikan cocktail sausage roll
HAPPY COOKING!!!

8 comments:

  1. cha rcp cha yg pemes yg belum kita try,psst kena panggil awak akak ler heheehh putih melepak empunya tangan tu kalah si doh tu:)

    ReplyDelete
  2. ekekekeeke..awatnya mimi..akak nooo..cha pun bole ler:))

    ReplyDelete
  3. k'cha klu masuk breadmaker pn blh kn...
    intan nk try buat roti ni...suka2 comel je..
    thanks k'cha

    ReplyDelete
  4. bole intan..sesuai jg utk guna BM:)

    ReplyDelete
  5. Cha, terimakasih byk2 dgn resepi yg begitu lengkap, akak dah cuba dah.....dan hasilnya alhamdulillah memang jadi.

    ReplyDelete
  6. norzaini..kak..alhamdullilah...:)) trmksh kak sudi kunjung blog sy:))

    ReplyDelete
  7. follow sini dear...thanks berkongsi resepi...

    ReplyDelete