Monday, 13 June 2011

sagu gula melaka

slm lagi smua
dh lama dh adik nk ''cuci2 mulut'' dia ngan dessert ni



bhn air gula
1/2 cwn gula melaka / merah
1/2 cwn gula pasir
1 cwn air - (klu nk pekat kurangkan airnya)
sehelai daun pndn
di masak hingga gula larut
** jgn lupa di tapis apabila dh sejuk

bhn sagu
2 cwn atau 3 cwn sagu
dimasak dlm air yg mendidih (air biarlah bnyk)
masak hingga sagu jernih
bila dh masak toskan dan bilas dgn air lalu smpi kanjinya hilang
tos betul2 dn transferkan ke dlm bekas
simpan dlm fridge

bhn santan
santan 200ml msk sekejap dgn api perlahan
letakkan daun pndn sehelai
klu pekat bole tmbhkan sikit air
garam sedikit
*** saya gunakan susu cair jer

dihidang dgn gula melaka & santan


SWEET & JOY!!!

No comments:

Post a Comment