Saturday, 11 June 2011

mee kurnia

followed recipe dr my dearest sis rose yang
selalu bg idea recipe baru & yummy2 jgk
tq tq tqvm kak rosie...izin cha C&P kt sini eh kk rose :)



Bahan2
1 kg mee kuning

Bahan A
1/2 kg sawi di cuci bersih / dipotong
1 keping kiub pati ayam
1/2 kg kepak ayam, dipotong kecil2 (sy guna isi ayam)
1 paket bebola ikan
1/2 kg udang yg sederhana besarnye
1 biji bwang besar dihiris

Bahan hiasan
sedikit hirisan daun sup dan daun bwang
1/2 cwan bawang goreng
garam dan lada putih
minyak untuk menumis

Bahan B
2 biji bwang putih - di kisar
3 biji bawang besar - di kisar
sedikit halia - dikisar
2 sudu mkan cili boh
2 sudu mkan rempah sop atau rempah kurma
sejari lengkuas , dititik

Cara2
Panaskan minyak
Tumis hirisan bawang besar hingga wangi
masukkan Bahan B..masak sehingga rata.
Masukkan kiub ayam, semua bhn A, garam dan lada putih dan sedikit air
Masak sehingga mendidih.
Masukkan mee.
tutup api dn bole dihidang

Yummy di makan bersama sambal kicap cili padi.

No comments:

Post a Comment