Saturday, 11 June 2011

laksa asam

cara sy buat asam laksa ler
cara nak senang jer


bahan utk kuah

** tiada sukatan yg tepat klu nk bnyk kuahnya..tmbh ler bahan2 mengikut size hidangan.

sardin (cari yg baekkkk pny brand..) 1 tin
masukkan dlm periuk ..hancurkan dgn garpu sahaja..jgn hancur sngt...ketepikan

bahan kisar
lengkuas
halia
bwg merah
bwg putih
serai
sedikit belacan
lada kisar 4 sudu (ikut suka)

kisar semuanya. dan masukkan kedlm periuk yg berisi sardin tadi.

tambahkan air asam jawa
masukkan daun kesum
masak hingga pekat
garam & gula ikut selera (sy x letak perasa..tp pd yg suka ..bole letak)
bila nak tutup api tu bole tambahkan bunga kantan yg dibelah 2.

bahan hiasan
daun salad
timun
nenas
limau
bwg besar
lada cili
daun pudina

dihiris dan diletak dibekas

laksa dicelur dgn air panas
(bg yg menggunakan laksa jenis kering bole ikut arahan pd packet laksa)

bolehlah dihidang..*lebih sedap makan dgn otak udang..

No comments:

Post a Comment