Saturday, 11 June 2011

laksa peranakan

followed recipe chef wan
inspired by dearest babeh wardah thxs alot war...love u as always:)


bahan2
1000 ml santan cair
100 ml santan pekat
1 kg udang dicincang (dibersihkan - kulit udang di masak ambil kuah utk dijadikan stok)

minyak utk menumis

bahan kisar
bwg merah
halia+serai+lengkuas
daun limau purut+udang kering
kunyit+buah keras
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk ketumbar

- tumis bahan kisar hingga terbit minyak
- masukkan udang cincang
- masukkan santan cair dan air rebusan udang
- masukkan hirisan daun ketumbar & daun kesum
- biarkan didih dan sedikit pekat
- masukkan fish ball
- masukkan santan pekat.
- garam dn gula secukup rasa
- masukkan taupok dan bolehlah ditutup api

bahan hiasan
limau
tauge dibersihkan
timun dihiris
telur rebus
kerang rebus
fish cake yg dicelur dan dihiris
sambal
hirisan daun kesum

mee laksa dicelur dan di tos

No comments:

Post a Comment