Friday, 10 June 2011

deep dish peach pie

hubby & ank2 suka mkn pie so last 030611 , sy bake peach pie..sy still guna recipe crust utk epal pie , cuma utk peach, as smua tau , susah nk dpt yg freshkan so sy guna dlm tin pny (size besar),
tapis betul2 air dia coz x mau soggy crustnya.
dan kerana sy buat deep dish ...sy doublekan crustnya.



utk crust dia bole follow recipe nie

utk filling bole follow
pic 1
1 tin besar peach dlm tin (toskan)
1 sdB cinnamon ground (serbuk kayu manis)
1 sdB nutmeg (serbuk buah pala)
21/2 sdB tepung gandum
gaul serata - klu ade air buang sedikit.

pic 2
transferkan filling tadi ke crust yg telah diletakkan pd baking tin / dish
dot2kan dgn butter pd atas filling

pic 3
coverkan pir dgn crust lebih tadi
slitkan / lubang2kan dgn mengunting sedikit permukaan pie sebelum dibakar
bakar 170'c (30 mins) atau hingga masak..diwaktu process masak tu bole sapukan dgn egg wash

No comments:

Post a Comment