Wednesday 1 May 2013

ayam masak kuzi

ayam masak kuzi hasil kiriman rempah dari adik YANA terimakasih yang x terhingga buat yana..walau dah berkurun tapi kk cha still nk ucapkan tq tq tq soooooo much.....

kisahnya dah lama dah masak lauk ni ...cuma x bershare jer...
psst yana!! sory eh yana lama kk cha x sharekan pic...btw trmksh daun keladi..ihikss

resepi pulak sy follow dari chef liza... tq again chef.

dan saya masak juga nasi pelangi utk di padankan dgn ayam kuzi ni... memang sedap ayam kuzi ni..pada yang x pernah cuba..harus mencubanya..  jom jom kita study resipinya


AYAM MASAK KUZI

resepi : chef hanieliza

bahan2
1 ekor ayam (potong 10)
1 cawan susu cair
2 s/b rempah kuzi
5 biji cili merah
2 biji tomato buah (belah 4)
1 labu bawang besar (belah 4)
2 s/b kismis
1 cawan sos tomato
garam
kunyit
minyak

bahan Mesin
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 cm halia
1 cawan bawang goreng
5 biji cili merah

Cara
1. Ayam dibersihkan dan gaulkan garam dan kunyit. Goreng 3/4 masak. Ketepikan.
2. Gunakan 3 s/b minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan rempah kuzi dan sos tomato. Kacau rata.
4. Masukkan ayam, susu cair, kismis, tomato buah, bawang besar dan cili merah. Kacau rata dan biarkan sehingga naik minyak.
5. Hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.





1 comment: